Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Προωθείται ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Μουσικής Εκπαίδευσης

Σήμερα στις 11 π.μ. η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στο «κρατικό πιστοποιητικό μουσικών γνώσεων»

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας καλεί σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), που διαμαρτύρεται για διάταξη που υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη θεσμοθέτηση «κρατικού πιστοποιητικού μουσικών γνώσεων». Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα αφορά αποφοίτους Μουσικών Σχολών και Ωδείων και θα είναι ισότιμο με το Επίπεδο 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (π.χ. ΙΕΚ).

Με σύνθημα «Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην περάσει το Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικής Εκπαίδευσης», ο ΠΜΣ καλεί τους μουσικούς να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στη σημερινή κινητοποίηση, όσο και στο συλλαλητήριο της Δευτέρας. Ο ΠΜΣ καταγγέλλει ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη δίνεται «η χαριστική βολή στο σύστημα Μουσικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας, το οποίο είχε ήδη μεγάλες αδυναμίες. Αρνείται την οργάνωση και θεσμοθέτηση δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης για τη μουσική, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι το πανεπιστήμιο.

Μεταφέρει την ευθύνη αυτών των σπουδών ατομικά στους γονείς και τους σπουδαστές. Με λίγα λόγια το υπουργείο Παιδείας, που έχει την αποκλειστική ευθύνη να καταρτίσει πρόγραμμα σπουδών για τη Μουσική Εκπαίδευση, να βάλει κριτήρια για τη μεθοδολογία της διδασκαλίας με βάση την επιστημονική εμπειρία και γνώση, σήμερα μας λέει ότι αυτά είναι δική μας ευθύνη. Δηλαδή ο κάθε σπουδαστής θα επιλέγει ένα Ωδείο ανάλογα με την τσέπη του, ή θα επιλέγει τα ιδιαίτερα μαθήματα με έναν δάσκαλο επιλογής του, ή θα "αυτομορφώνεται" με βάση τις δικές του αντιλήψεις. Το "ενιαίο" της εκπαίδευσης θα επιτυγχάνεται μόνο στην πιστοποίηση, για την οποία μας κάνουν τη χάρη να είναι ισότιμη με ένα ΙΕΚ! Με το ν/σ προωθείται ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Μουσικής Εκπαίδευσης και εξευτελισμός των μέχρι σήμερα αποφοίτων με ένα νόμο».

Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων που ήδη έχουν εκφραστεί, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εμφανίστηκε δεκτικός να συζητήσει έως και την απόσυρση των παραπάνω διατάξεων, προκειμένου να ξανασυζητηθούν τον Ιούνη σε επόμενο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ