Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες για τις ζημιές από το χαλάζι

Με ανέξοδες υποσχέσεις απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Με ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία μεταφέρθηκαν στη Βουλή τα αιτήματα των αγροτών του δήμου Τυρνάβου, που είδαν να χάνεται ο μόχθος τους από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στις 13 Απρίλη.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, από τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα της περασμένης βδομάδας καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών, στα χωριά Δαμάσι, Δένδρα, Πλατανούλια, Αμπελώνας κ.α., ενώ προχτές ήρθε νέο καιρικό χτύπημα για να «τελειώσει» ό,τι είχε απομείνει. Ανέφερε ότι υπάρχουν αγρότες που έχουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, χωρίς σοδειά, χωρίς εισόδημα, ενώ «τρέχουν» οι ανάγκες της καθημερινότητας των οικογενειών τους και από πάνω καλούνται να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, δανείων, χαράτσια, καλλιεργητικά έξοδα.

Απαίτησε ο ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουν οι αγρότες, να τους αποζημιώσει άμεσα και στο 100% της καταστροφής. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας να καταβληθεί εδώ και τώρα κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες των αγροτών των χωριών του Τυρνάβου. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται πραγματικά και πλήρως και χωρίς καμία καθυστέρηση στις ανάγκες των αγροτοκτηνοτρόφων για την πλήρη κάλυψη και προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής τους.

Απαντώντας ο υφυπουργός Β. Κόκκαλης υποστήριξε ότι ήδη ο ΕΛΓΑ έχει κινητοποιηθεί και «από την άλλη βδομάδα θα αρχίσει η εξατομίκευση των ζημιών». Είπε ακόμα ότι «έχουμε προσωπικά απευθυνθεί και εγγράφως στην Τράπεζα Πειραιώς για αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των συγκεκριμένων αγροτών, στον πρόεδρο της ΔΕΗ» για διακανονισμό των οφειλών τους. Ομως... «τσιμουδιά» για την ταμπακιέρα, δηλαδή την 100% άμεση αποζημίωση των ζημιών και την έκτακτη κρατική επιχορήγηση.

Μάλιστα, ο ίδιος προκαλώντας τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, ενημέρωσε ότι «επιδοτείται το αντιχαλαζικό δίχτυ, στο οποίο είχαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η επιδότηση στο αντιχαλαζικό δίχτυ είναι στο 80%. Επίσης, επιδοτείται και η αντιβροχική μεμβράνη. Στην πρώτη πρόσκληση είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των παραγωγών και κατατέθηκαν φάκελοι ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ».

Αναδεικνύοντας την πρόκληση, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι αυτή η επιδότηση αφορά τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που μπορούν να ανταποκριθούν, τονίζοντας ότι το αντιχαλαζικό δίχτυ και η αντιβροχική μεμβράνη πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ