Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Χαρτογράφηση» πριν την αξιολόγηση

Προετοιμάζει το έδαφος για την «αξιολόγηση» του εκπαιδευτικού έργου το υπουργείο Παιδείας, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από μέρα σε μέρα. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης εντάσσεται και η ημερίδα που πραγματοποίησε χτες, Τετάρτη, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας κατά την οποία παρουσιάστηκε το ερευνητικό έργο «αποτύπωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο σχολικών μονάδων».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «χαρτογράφησης» των σχολείων της χώρας με στόχο τη «δημιουργία προϋποθέσεων για διεξαγωγή έρευνας που θα δίνει στοιχεία για την ορθολογική διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής», όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται από τους υπεύθυνους του ΚΕΕ. Οι ίδιοι δήλωναν κατά την ημερίδα ότι για να αξιολογήσει κανείς το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να έχει ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει στις σχολικές μονάδες. Η έρευνα καταγράφει τα στοιχεία που αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων (κτίρια, εποπτικό υλικό κλπ.), το μαθητικό δυναμικό και τους διδάσκοντες, τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται κατά τη σχολική ζωή και στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κάθε σχολείου. Οπως ειπώθηκε κατά τη χτεσινή ημερίδα, μέχρι στιγμής έχουν αποτυπωθεί 180-200 σχολικές μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο τριπλό νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τη διοίκηση της εκπαίδευσης και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών εισάγει νέα αντιδραστικά δεδομένα και στους τρεις τομείς, καθώς ανάμεσα σε άλλα συνδέει την αξιολόγηση με την υπηρεσιακή εξέλιξη του εκπαιδευτικού, δημιουργεί μια πυραμίδα αξιολόγησης, όπου ο καθένας αξιολογείται από τον επόμενο στην ιεραρχία, αναθέτει τη διοίκηση στους διορισμένους από το υπουργείο Παιδείας περιφερειάρχες και εισάγει τη δημιουργία ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου την επιμόρφωση. Το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και κανένα από τα πάγια αιτήματα των εκπαιδευτικών και από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησής του έχει συναντήσει τις αντιδράσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ