Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Εκτεθειμένοι χειμώνα - καλοκαίρι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ

Σαπίζει στα ψυγεία η συγκομιδή των μηλοπαραγωγών στην Πέλλα, εξαιτίας του εμπάργκο από τη Ρωσία. Απροστάτευτοι οι παραγωγοί απέναντι στις ζημιές από το χαλάζι

Από παλιότερη κινητοποίηση μηλοπαραγωγών της Θεσσαλίας
Από παλιότερη κινητοποίηση μηλοπαραγωγών της Θεσσαλίας
Αλλο ένα παράδειγμα για το πόσο εκτεθειμένοι είναι οι αγρότες στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, είναι αυτό των μηλοπαραγωγών στα χωριά της Βεγορίτιδας. Πάνω από 700 τόνοι αδιάθετων μήλων σαπίζουν στα ψυγεία σε Αρνισσα και Παναγίτσα Πέλλας από το περασμένο φθινόπωρο, την ίδια ώρα που οι μεγαλέμποροι διατηρούν στα ύψη τα κέρδη τους, εισάγοντας μεγάλες ποσότητες από χώρες όπως η Πολωνία και η Ουκρανία.

Οι αγρότες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, καθώς βλέπουν από τη μια την παραγωγή τους να σαπίζει και από την άλλη επιβαρύνονται με το επιπλέον υψηλό κόστος χρήσης των ψυγείων.

Η περίπτωσή τους έρχεται να προστεθεί στον σωρό των καταστρεπτικών επιπτώσεων που έχει για πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, η απόφαση αυτή λήφθηκε ως απάντηση των κυρώσεων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, τις οποίες εφαρμόζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις από το 2014 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνοι κερδισμένοι από την εμπλοκή αυτή της χώρας στους ανταγωνισμούς μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, είναι οι μεγαλέμποροι, που εισάγουν πάμφθηνα μήλα από χώρες των οποίων οι παραγωγοί πλήττονται επίσης από το εμπάργκο. Η τιμή των μήλων παραμένει υψηλή για τον ελληνικό λαό, ενώ οι μηλοπαραγωγοί της Εδεσσας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αφανισμό τους, καθώς πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή σε τιμές αρκετά κάτω από το κόστος, που γίνεται δυσβάσταχτο σε συνδυασμό με τη φοροληστεία και τα άλλα μέτρα σε βάρος τους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Εδεσσας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους μηλοπαραγωγούς. «Οι μηλοπαραγωγοί της Βεγορίτιδας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «χρειάζεται να διεκδικήσουν αγωνιστικά την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους (...) Καλούμε τη δημοτική αρχή της Εδεσσας να βρεθεί δίπλα στους μηλοπαραγωγούς της Βεγορίτιδας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα και διεκδικώντας ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών (...) η κυβέρνηση να φροντίσει για την απορρόφηση των ποσοτήτων μήλων και τη διάθεσή τους, με αποζημίωση των παραγωγών, σε κοινωφελείς οργανισμούς».

Μεγάλες καταστροφές στην Πέλλα

Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται οι φρουτοπαραγωγοί του δήμου Πέλλας, των οποίων οι καλλιέργειες βρέθηκαν για μια ακόμη φορά απροστάτευτες από τις έντονες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν διαδοχικά το σύνολο σχεδόν των χωριών του δήμου, όπως και συνολικά της ΠΕ Πέλλας (Λάκκα, Πλαγιάρι, Αραβησσός, Πενταπλάτανος, Αμπελιές, Αξός, Ν. & Π. Μυλότοπος, Καρυώτισσα, Γαλατάδες, Αγιος Λουκάς, Λιπαρό, Εσώβαλτα).

Οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις έπληξαν σχεδόν ολοκληρωτικά την αναμενόμενη παραγωγή φρούτων (δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια), τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσής τους.

Το πολυδάπανο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) απέτυχε και σε αυτήν την περίπτωση να προστατεύσει τους παραγωγούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή, ο ΕΛΓΑ «καμαρώνει» για το αποθεματικό που δημιούργησε, με το «χαράτσωμα» των αγροτών, επιβάλλοντας μεγάλα στρεμματικά ασφάλιστρα.

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Πέλλας σχολιάζει: «Οι φρουτοπαραγωγοί μας αντιμετωπίζουν πολλαπλά πλήγματα στο αναμενόμενο εισόδημά τους από τις συνεχόμενες ζημιές, τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού των τελευταίων χρόνων από εμπόρους - εξαγωγείς και από τις απλήρωτες για μήνες και χρόνια παραγωγές τους. Παράλληλα, οι αγρότες του δήμου μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, "κόκκινα δάνεια" κ.λπ.)».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους πληγέντες παραγωγούς σε «αγωνιστική εγρήγορση και διεκδίκηση» για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΛΓΑ, ώστε να πραγματοποιηθούν έγκαιρες εκτιμήσεις αλλά και για την αποζημίωση της παραγωγής τους στο 100% της πραγματικής ζημιάς στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Χτυπημένοι από το χαλάζι και στη Θεσσαλία

Η έλλειψη ουσιαστικής αντιχαλαζικής προστασίας, με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης, αναδεικνύεται και από τις τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή που προκάλεσαν στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας οι απανωτές χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες στις περιοχές Τυρνάβου και Αγιάς στο νομό Λάρισας και Πηλίου στο νομό Μαγνησίας, αλλά και άλλες καλλιέργειες στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, στο δήμο Λάρισας και σε περιοχές του νομού Καρδίτσας.

Αμεση ήταν η αντίδραση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της περιοχής, που με ανακοινώσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών αναδεικνύει τις αιτίες και τους υπαίτιους του προβλήματος, απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της παραγωγής και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων και καλεί τους αγρότες να είναι σε ετοιμότητα για αγωνιστικές διεκδικήσεις.

Σε ανακοίνωσή για τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες στη Αγιά - ιδιαίτερα η παραγωγή μήλων και κερασιών - η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς ζητούν: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφτεί άμεσα τις πληγείσες περιοχές, να γίνουν με γρήγορες διαδικασίες οι εκτιμήσεις και να δοθούν αποζημιώσεις αφού οι παραγωγοί δεν θα έχουν άλλο εισόδημα για το 2019. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Απαιτούν, επίσης, πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών, να μην έχουν την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών και άλλων οφειλών σε διάφορα χαράτσια, ώσπου να δοθούν οι αποζημιώσεις, μέτρα ουσιαστικής αντιχαλαζικής προστασίας με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού η περιοχή συχνά πυκνά είναι χαλαζόπληκτη, επιδότηση στο 100% για τα δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ