Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Ατρωτος ο Καπετάν «Ανάποδος»

Εκδήλωση τιμής για τον αγωνιστή Θύμιο Καψή, απάντηση στα φασιστοειδή που σύλησαν πρόσφατα το μνημείο του

Παρά τη δυνατή βροχή τιμήθηκε ο αγωνιστής Καπετάν «Ανάποδος»
Παρά τη δυνατή βροχή τιμήθηκε ο αγωνιστής Καπετάν «Ανάποδος»
Ηταν Νοέμβρης του 1949, όταν από αμερικάνικο βόλι έπεφτε δολοφονημένος άνανδρα, ο αντάρτης του ΕΛΑΣ, μαχητής του ΔΣΕ και καπετάνιος του Ανεξάρτητου Τάγματος της Εύβοιας, Θύμιος Καψής, γνωστός ως Καπετάν «Ανάποδος», μέλος του ΚΚΕ από το 1942, που αναδείχτηκε σε στέλεχος όχι μόνο πολιτικό, αλλά και ως στρατιωτικός ικανός να οδηγεί τα στρατιωτικά τμήματα σε πολλές νικηφόρες μάχες εναντίον των Ιταλογερμανών φασιστών κατακτητών και στη συνέχεια, από το 1947, εναντίον των Αγγλοαμερικανικών επεμβάσεων και των ντόπιων λακέδων τους, στην ηρωική εποποιία του ΔΣΕ για ανεξαρτησία, πρόοδο και προκοπή του λαού.

Την επέτειο αυτή, της δολοφονίας του καπετάν «Ανάποδου» και των συντρόφων του, τίμησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι φίλοι της Αντίστασης σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Χαλκίδας, Αλιβερίου, Λίμνης και Λ. Αιδηψού της ΠΕΑΕΑ στις 4 Νοέμβρη 2001. Η μέρα αυτή ήταν παράλληλα και μέρα καταδίκης και καταγγελίας των φασιστοειδών που, ένα μήνα πριν, κατέστρεψαν και σύλησαν το μνημείο με την προτομή του καπετάνιου. Ηταν μέρα, ακόμη, διαμαρτυρίας κατά των Αμερικανονατοϊκών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που με πρόσχημα την τρομοκρατία, επιτίθενται στους λαούς.

Η συνεχής βροχή κι ο δυνατός αέρας εκείνης της μέρας, δε στάθηκαν εμπόδιο στην «πορεία» προς τα μέρη που έδρασε ο καπετάνιος και τα παλικάρια του, εκεί, λίγο πριν το Προκόπι, του Δήμου Κηρέως Εύβοιας, όπου η ΠΕΑΕΑ και ο δήμος έχουν ανεγείρει το μνημείο, με φόντο τον «Πυξαριά». Δεν εμπόδισε λοιπόν τους εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους συγγενείς των θυμάτων, να παραβρεθούν για να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής. Και, όπως τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Χρήστος Αγγέλου, προεδρεύων του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ: «Είμαστε όλοι εδώ, με την οργή μας να απαντά στα φασιστοειδή εγκληματικά στοιχεία του σκότους, που βεβηλώνουν μνημεία της Εθνικής Αντίστασης. Αποδίδουμε με την παρουσία μας στον άτρωτο νεκρό μας Καπετάν «Ανάποδο», την αιώνια δόξα και τιμή που του ανήκει...».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ περιοχής Αθηνών και των Κεντρικών της ΠΕΑΕΑ, οι δήμαρχοι Κηρέως και Ελυμνίων, η αδελφή του καπετάν «Ανάποδου», Ευσταθία Καψή - Κυριακίδου, εκπρόσωποι της «Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο Γρηγόρης Σγάγιας που υπήρξε σύνδεσμος του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας, εκπρόσωποι από την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, τον Αγροτικό Σύλλογο Σπαθαρίου, αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και του ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, της ΚΟ Λίμνης, της ΚΟ Κηρίνθου και της ΚΟ Προκοπίου - Μαντουδίου του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση αντιστασιακών (2011-11-11 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών (2011-11-03 00:00:00.0)
Εκδήλωση Αντιστασιακών (2011-10-27 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2009-11-05 00:00:00.0)
Αντιστασιακή εκδήλωση (2003-11-02 00:00:00.0)
Φασιστοειδή κατέστρεψαν μνημείο του καπετάν - Ανάποδου (2001-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ