Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πρωτοβουλίες για τον συντονισμό και την οργάνωση κινητοποιήσεων

Στο επίκεντρο οι συνθήκες στον κλάδο μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τη Δευτέρα 13/5, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος).

Η εκτίμηση για τη δράση με κορύφωση την Εργατική Πρωτομαγιά και ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα είναι τα θέματα που θα τεθούν σε συζήτηση.

«Οι εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί τόσο στους χώρους των επισιτιστικών καταστημάτων, στις μεγάλες αλυσίδες, όσο και μέσα στα ξενοδοχεία, με τα εξοντωτικά ωράρια μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο, τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς πείνας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αναμονή και αποδοχή της καλλιέργειας αυταπατών από την κυβέρνηση και τους ανθρώπους της μέσα στο εργατικό κίνημα», τονίζει το Συνδικάτο.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει την ανάγκη να συντονιστεί η δράση όλων των σωματείων του κλάδου, στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα, και να αποφασιστούν «συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες, με κορύφωση τα τέλη του Ιούνη».

Σύσκεψη και σχέδιο αγωνιστικής δράσης στη Ζάκυνθο

Αντίστοιχη σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού έκαναν την περασμένη Κυριακή το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού.

«Στη Ζάκυνθο της ''τουριστικής ανάπτυξης'', των ρεκόρ των αφίξεων, υπάρχει η ζοφερή πραγματικότητα της εκμετάλλευσης της εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Οπως επισήμανε, χιλιάδες εποχικοί δουλεύουν «κάθε μέρα χωρίς ρεπό 10 ώρες και πάνω, σε γνώση του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας». Μάγειροι και σερβιτόροι, «που ταΐζουν πάνω από 300 άτομα τη μέρα, αμείβονται με λιγότερο από 30 ευρώ τη μέρα», ενώ αντίστοιχα η καμαριέρα, «που τακτοποιεί πάνω από 25 δωμάτια πότε στο 8ωρο πότε στο 10ωρο, αμείβεται με λιγότερο από 25 ευρώ, ενώ το δωμάτιο οι ξενοδόχοι το νοικιάζουν τουλάχιστον 100 ευρώ τη μέρα». Ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται, καταγράφονται μειωμένες προσλήψεις, απλήρωτες υπερωρίες, απολύσεις εργαζομένων γιατί ζήτησαν το μισθό τους, εργατικά «ατυχήματα» και λιποθυμίες από την εντατικοποίηση.

«Χωρίς γερά, μαζικά, αγωνιστικά εργατικά συνδικάτα, χωρίς τη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων θα είμαστε όλο και μεγαλύτερα θύματα της εργοδοσίας και του πολιτικού της προσωπικού», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. «Σωματεία είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», ξεκαθάρισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να πάρουν μέρος στη δράση του Σωματείου.

Εκτός από τους εργαζόμενους του κλάδου που πήραν το λόγο και μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι άλλων σωματείων, όπως των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των Οικοδόμων.

Η σύσκεψη κατέληξε σε πλαίσιο πάλης, με το οποίο το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα οργανώσουν την παρέμβασή τους σε τουριστικές επιχειρήσεις, στους ξενοδόχους, στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην κυβέρνηση, διεκδικώντας την εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία, καθώς και μια σειρά από άλλα αιτήματα.

Ηδη, σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου με κλιμάκιο ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του Τουρισμού, στη συνάντηση τέθηκαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα της εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ, της αδήλωτης εργασίας κατά την περίοδο προετοιμασίας των ξενοδοχείων, της μη τήρησης ωραρίων και ρεπό, της μισθοδοσίας, τα ζητήματα των πρακτικάριων, επίσης ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα όλους τους κλάδους εργαζομένων του νησιού.

Το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για την εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων με την «απελευθέρωση» του ωραρίου κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και τους χειμερινούς μήνες.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «ευθύνες έχει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που παρά και τη διαφωνία του Εργατικού Κέντρου και του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, κηρύσσει όλο το νομό τουριστική περιοχή κάνοντας τις πλάτες στην ουσία στις πολυεθνικές και στα σούπερ μάρκετ. Θεωρούμε ακόμη ότι και ο δήμος Ζακύνθου έχει ευθύνες γιατί με τη "σιωπή" του παίρνει θέση στηρίζοντας αυτήν την πολιτική. Τέλος, θεωρούμε βαρύτατες τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για την υποστελέχωση κυρίως της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και του ΙΚΑ, κάτι το οποίο ευνοεί την ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία των εργοδοτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ