Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ο «εμπορικός πόλεμος» καλά κρατεί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο επεισόδιο στη σκληρή εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας προκαλεί η αύξηση των αμερικανικών δασμών από 10 σε 25% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων από το πρωί της Παρασκευής. Η εξέλιξη, που είχε αναγγελθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του σινικού υπουργείου Εμπορίου, που ανέφερε, σε πρώτη φάση, τη λήψη «απαραίτητων αντιποίνων», αποφεύγοντας να τα προσδιορίσει.

Η αύξηση των αμερικανικών δασμών έγινε ενώ καλά - καλά δεν είχε ξεκινήσει την Παρασκευή η δεύτερη μέρα των προγραμματισμένων συνομιλιών στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στις υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες διαπραγματευτών αμφοτέρων χωρών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η τακτική κλιμάκωσης θα επιφέρει καρπούς, δηλώνοντας το πρωί της Παρασκευής πως πήρε «ένα όμορφο γράμμα» από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και πως «πιθανώς» να του τηλεφωνήσει...

Οι διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων επιδιώκουν ουσιαστικά τη ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων, σε μία περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων τους σε τεχνολογίες αιχμής και αυτοματοποίησης, που αναμένεται να κρίνουν το ξαναμοίρασμα της «πίτας» των αγορών διεθνώς τα επόμενα χρόνια. Εως τότε, η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί από το Πεκίνο μείωση του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος, «διαρθρωτικές αλλαγές», τον τερματισμό της «εξαναγκαστικής» μεταφοράς τεχνολογιών, την προστασία των αμερικανικών πνευματικών δικαιωμάτων και ευρεσιτεχνιών για τεχνολογικές καινοτομίες, τον περιορισμό ή και τερματισμό μεγάλων κρατικών επιδοτήσεων σε σινικά μονοπώλια που επιδιώκουν να γίνουν πρωταθλητές στις τεχνολογίες κάθε είδους (μέσω της εθνικής στρατηγικής «Made in China 2025»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ