Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικό αφιέρωμα στον Πειραιά της εργατιάς και της προσφυγιάς

Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, φόρος τιμής στον Πειραιά της εργατιάς, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ από την Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ στην Πέτρινη Αποθήκη στο Λιμάνι του Πειραιά, με τίτλο «Γεια σου Περαία αθάνατε...».

Παρευρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιώργος Καλαμαράς, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αλέξανδρο Κοτέα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Πειραιά του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβουλο και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη συνέχεια το συγκρότημα του Γρηγόρη Βασίλα παρουσίασε ένα πρόγραμμα από ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με επίκεντρο τον Πειραιά, τις γειτονιές του αλλά και την εργατιά και τους αγώνες της, ξεσηκώνοντας τους δεκάδες παρευρισκόμενους. Ανάμεσα στα τραγούδια παρουσιάζονταν συνδετικά κείμενα τα οποία περιείχαν τις απαραίτητες ιστορικές αναφορές, παράλληλα παρουσιάζοντας σύντομα και το κλίμα της εκάστοτε εποχής. Αλλωστε, ο Πειραιάς είχε τη δική του αποφασιστική συμβολή σαν εμπνευστής και τροφοδότης τραγουδιών, όντας και ο ίδιος πολυτραγουδισμένος. Ξεχωριστά, αναφέρθηκε η φημισμένη «Τετράς του Πειραιά» των Βαμβακάρη, Παγιουμτζή, Μπάτη και Δελιά, αλλά και η στάση πολλών λαϊκών δημιουργών, όπως του Μπαγιαντέρα και του Γενίτσαρη, οι οποίοι στα χρόνια της Κατοχής και του ένοπλου αγώνα ύμνησαν το λαό και την πάλη του. Παράλληλα, ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί και στην έκθεση με φωτογραφικό υλικό, εμπνευσμένη από την ιστορία του Πειραιά, της δράσης του ΚΚΕ αλλά και σημαντικών στιγμών του εργατικού κινήματος στην πόλη.

Στον χαιρετισμό του ο Αλ. Κοτέας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση «έρχεται να εκπληρώσει την υπόσχεση που δώσαμε για την πραγματοποίηση συναυλίας ενάντια στα επενδυτικά σχέδια του κινεζικού κολοσσού της COSCO στο λιμάνι, ιδιαίτερα ενάντια στο τερατούργημα της προέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, που θα αλλοιώσει το φυσικό κάλλος της περιοχής, θα διαταράξει το οικοσύστημα, θα συμφορήσει κυκλοφοριακά την περιοχή και θα εμποδίσει την πρόσβαση προς τη θάλασσα για τους κατοίκους». Και συνέχισε ότι η λύση στις εκλογές της 26ης Μάη είναι «να εκλέξουμε περισσότερους ευρωβουλευτές με το ΚΚΕ, περισσότερους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ώστε να είναι πιο δυνατή η φωνή των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ