Τρίτη 21 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Τουρκικά τεθωρακισμένα στην κυβέρνηση Σάρατζ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Δίχως να κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα, οι ένοπλες δυνάμεις που στηρίζουν τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό, Φαγιέζ Σάρατζ, ενισχύθηκαν από το Σάββατο με μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, τουρκικής προέλευσης, που έφθασαν το Σάββατο, διά θαλάσσης, στην Τρίπολη.

Λίβυοι αξιωματούχοι μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία υποστήριξαν πως τα οχήματα είναι τύπου «Kirpi» (στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «Σκαντζόχοιρος»), τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Λίγο αργότερα παραδέχθηκαν πως τους τα παρείχε η Τουρκία, χώρα που επιδιώκει ποικιλοτρόπως την αύξηση της επιρροής της στη Λιβύη, δηλώνοντας πως έφθασαν στην Τρίπολη από το λιμάνι της Σαμψούντας με το πλοίο «ΑΜΑΖΟΝ», σημαίας Μολδαβίας.

Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη μετά την επιλογή του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ να ξεκινήσει στις 4 Απρίλη επιχείρηση για τον έλεγχο της Τρίπολης με τη στήριξη άλλων ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Εκπρόσωποι του στρατού και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απέφυγαν χτες να επιβεβαιώσουν τις παραπάνω πληροφορίες και να απαντήσουν στις ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων. Ωστόσο, τον Απρίλη ο Ρ. Τ. Ερντογάν είχε δηλώσει ανοιχτά πως θα «στηρίξει» την κυβέρνηση Σάρατζ απέναντι στις δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χ. Χάφταρ. Επίσης, πριν από έναν μήνα είχε επισκεφθεί την Αγκυρα ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών της δοτής κυβέρνησης, Φάθι Μπασάκα, επιχειρώντας να «ενεργοποιήσει» διμερείς συμφωνίες «άμυνας και ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ