Κυριακή 18 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Βγαίνουν... μαχαίρια για την επόμενη μέρα

Associated Press

Η προέλαση της «Βόρειας Συμμαχίας» στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα δημιούργησε νέα δεδομένα, φέρνοντας προς συζήτηση το θέμα της «επόμενης μέρας». Η κατάληψη της Καμπούλ και άλλων πόλεων στρατηγικής σημασίας έγινε δυνατή μετά τους εξοντωτικούς βομβαρδισμούς από τα αμερικανικά αεροπλάνα, με θύματα εκατοντάδες αμάχους.

Ωστόσο, η συζήτηση που διεξάγεται στο παρασκήνιο για τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης προσκρούει σε σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν και υποστηρίζουν τις διάφορες εθνότητες και φυλές, απορρίπτοντας άλλες. Προφανώς το θέμα είναι ο έλεγχος των εξελίξεων και κυρίως το ποιος θα καθίσει δίπλα στους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους άλλους συμμάχους στο τραπέζι της «μοιρασιάς».

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας η κατάργηση των δημοκρατικών και των ατομικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο σ' αυτή την υπόθεση είναι το διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος για τη σύσταση στρατοδικείων εντός και εκτός των ΗΠΑ για να δικάζονται οι ύποπτοι για τρομοκρατία. Τα στρατοδικεία αυτά θα λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών και το ποιος θα παραπέμπεται σ' αυτά θα το αποφασίζει αποκλειστικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του.

Στις παρενέργειες της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» θα πρέπει να περιλάβουμε και τους κραδασμούς που απείλησαν τη γερμανική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Καγκελαρίου Σρέντερ για την αποστολή 3.900 Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Τελικά ο Σρέντερ πήρε την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανική Βουλή και η κυβερνητική κρίση αποσοβήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ