Κυριακή 18 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Πτώση παραγωγής στις ΗΠΑ

Για 13ο συνεχή μήνα, οι βιομηχανίες της Αμερικής παρήγαγαν λιγότερα προϊόντα, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στη μειωμένη ζήτηση. Τον Οκτώβρη, η μείωση έφτασε το 1,1%, οδηγώντας σε ...αχρηστία το 25,2% του δυναμικού των αμερικανικών βιομηχανιών. Την ίδια ώρα, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ελεγχόμενες, όπως δείχνει η υποχώρηση των τιμών καταναλωτή, ενισχύοντας την πιθανότητα νέων μειώσεων επιτοκίων από τη Fed.

Πτώση και στη Γαλλία

Υποχώρηση της τάξης του 0,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική κυβέρνηση. Πρόκειται για την πρώτη μείωση των τελευταίων πέντε μηνών και ως ποσοστό είναι από τα υψηλότερα της τελευταίας διετίας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση της ζήτησης για γαλλικά προϊόντα, καθώς οι εξαγωγές της χώρας δέχτηκαν πίεση από την κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συνέπειες σε Σιγκαπούρη, Ταϊβάν

Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση μπορεί να έγινε αισθητή στη Δύση, κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρη, αλλά στις οικονομίες της Απω Ανατολής ήταν ήδη εμφανής από τις αρχές του έτους. Μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την κρίση που ακολούθησε, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ πάγωσαν, οδηγώντας Σιγκαπούρη και Ταϊβάν το τρίτο τρίμηνο στη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1964 και το 1975, αντίστοιχα.

Δυσοίωνες προβλέψεις από ΔΝΤ

Πολύ χειρότερη, από ό,τι αρχικά εκτιμούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία μετά την κρίση που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ενόψει της συνεδρίασης στην Οτάβα του Καναδά, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις αναλύσεις, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το 2001 και το 2002 κατά 2,4%. Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες από το 2,6% και 3,5% για 2001 και 2002, αντίστοιχα, που περιέχονταν σε έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη, καθώς τα στοιχεία στα οποία βασίζονταν είχαν συλλεχτεί προ της 11ης Σεπτέμβρη. Αξιοσημείωτο είναι ότι τιμές ανάπτυξης κάτω του 2,5% για την παγκόσμια οικονομία θεωρούνται ενδεικτικές ύφεσης από τους περισσότερους αναλυτές.

Οι απολύσεις συνεχίζονται

Στην περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας προχωρεί η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία «Quantas», σύμφωνα με ανακοινώσεις της διοίκησής της. Τα προβλήματα, που αντιμετώπιζε η εταιρία, φαίνεται ότι διογκώθηκαν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη και μεγάλωσαν το κόστος, σε τέτοιο βαθμό που οι απολύσεις να θεωρούνται επιβεβλημένες για τη βιωσιμότητά της. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Αυστραλίας θα προχωρήσει επίσης σε δραστική μείωση των υπηρεσιών στις πτήσεις εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι πτήσεις προς Ρώμη, Γιοχάνεσμπουργκ, Μπανγκόγκ, Μανίλα και Μπουένος Αϊρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 78% των κερδών της εταιρίας προήλθε την προηγούμενη χρονιά από τις πτήσεις του εξωτερικού, ενώ το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στην «British Airways».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ