Τετάρτη 29 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο αρχαιολόγος Γεώργιος Παπαθανασόπουλος

Την Κυριακή 26 Μάη «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο αρχαιολόγος Γεώργιος Παπαθανασόπουλος.

Την επιστήμη του τη σπούδασε στα χρόνια της Κατοχής, οπότε και εντάχθηκε στις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, ενώ είχε συμμετάσχει στον αποκιβωτισμό των αρχαίων της Κατοχής και στην Επανέκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με κυριότερο έργο του την προετοιμασία της Εκθεσης της Κυκλαδικής Συλλογής.

Εργάστηκε στην Εφορεία της Ολυμπίας, όπου τον Σεπτέμβρη του 1966 ανέλαβε προϊστάμενός της, ενώ αργότερα μετατέθηκε στην Εφορεία της Σπάρτης, όπου ξεκίνησε την ανασκαφική έρευνα στο Νεολιθικό Σπήλαιο Διρού Μάνης. Ο Γεώργιος Παπαθανασόπουλος πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, καθώς και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Από το 1981 έως το 1982 υπηρέτησε ως προϊστάμενος της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ως διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης. Από το 1975 έως το 1990 διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού και από το 1978 έως το 1983 υπήρξε εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την επεξεργασία των άρθρων Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία της Υποβρύχιας Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς στις Συνόδους των Παρισίων και του Στρασβούργου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του συμμετείχε σε μια σειρά σημαντικότατες ανασκαφικές έρευνες, οργάνωσε εργαστήρια συντήρησης, εκθέσεις, συνέγραψε επιστημονικά συγγράμματα για τις αρχαιότητες σε διάφορες περιοχές.

Τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Γ. Παπαθανασόπουλου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ