Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης

Υπογράφηκε χτες η υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), ενώ θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν από τις εκλογές, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την απάνθρωπη και εγκληματική πολιτική «μείωσης της βλάβης», όπως απορρέει από τη στρατηγική της ΕΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία της υπουργικής απόφασης:

Οι εγκεκριμένοι φορείς του άρθρου 51 του ν. 4139/2013, ύστερα από άδεια που δίνεται από τον υπουργό Υγείας, δύνανται να λειτουργούν ΧΕΧ «με στόχο τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε ένα μη επικριτικό περιβάλλον»...

Η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΧΕΧ και εντός των παραπάνω Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, με την προϋπόθεση ότι αυτοί εγγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών των ΧΕΧ, δεν αποτελούν άδικη πράξη (άρθρο 1).

Ολα τα παραπάνω γίνονται με επιστημονικοφανή προσχήματα όπως της... «προαγωγής της υγείας των ενεργών χρηστών ναρκωτικών ουσιών», της «προστασίας της δημόσιας υγείας», της «δημιουργίας επαφής με πληθυσμούς χρηστών οι οποίοι είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης», επαναλαμβάνοντας ακριβώς τα ίδια που είχαν ειπωθεί και για το άνοιγμα μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων και, αργότερα, για τη μεταφορά μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή, κάθε φορά που υλοποιείται και ένα μέτρο που προβλέπει η απάνθρωπη πολιτική της «μείωσης της βλάβης».

Οσοι θα επισκέπτονται τους ΧΕΧ θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών και θα πρέπει να είναι άνω των ...18 ετών! Να μην παρακολουθούν πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης ή απεξάρτησης ή θεραπείας με υποκατάστατα και να μη συνοδεύονται από ανηλίκους κατά την επίσκεψή τους.

Οι ΧΕΧ θα διαθέτουν έως δώδεκα (12) θέσεις εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, θα λειτουργούν κατ' ελάχιστο οκτώ ώρες καθημερινά και διαθέτουν ευδιάκριτα σημεία εισόδου, στα οποία τοποθετείται ειδική σήμανση.

«Θα στεγαστούν στο κέντρο αστικών περιοχών και σημεία των πόλεων όπου πραγματοποιείται αγοραπωλησία και δημόσια χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και συνάθροιση πληθυσμών που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών» (άρθρο 3).

Οι ΧΕΧ θα πρέπει να είναι άνω των 60 τ.μ. και σε κάθε χρήστη θα του αναλογούν 3 τ.μ. είτε στο χώρο παραμονής είτε στο χώρο χρήσης!

Αξίζει να σταθούμε και στη σύνθεση της ομάδας του προσωπικού του ΧΕΧ όπως ορίζεται στο άρθρο 4: «Η ομάδα προσωπικού του ΧΕΧ περιλαμβάνει κατ' ελάχιστο έναν/μία επαγγελματία ψυχικής υγείας (ψυχίατρο ή ψυχολόγο), έναν γενικό ιατρό (και ελλείψει αυτού ιατρού άλλης ειδικότητας και ελλείψει αυτού ανειδίκευτου ιατρού), έναν/μία νοσηλευτή/τρια και έναν/μία κοινωνικό/ή λειτουργό, των οποίων την επιμόρφωση αναλαμβάνει ο φορέας που λειτουργεί τον ΧΕΧ».

Στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών των ΧΕΧ (το οποίο θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία κάθε χρήστη) πρόσβαση θα έχουν κατόπιν αίτησης προς τον φορέα που λειτουργεί τον ΧΕΧ ερευνητικοί φορείς, ινστιτούτα τεκμηρίωσης, ανεξάρτητοι ερευνητές, δημόσιες αρχές. «Η δημιουργία, τήρηση και λειτουργία του παραπάνω μητρώου διενεργείται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και ιδίως τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (άρθρο 5).

Με απόφαση του υπουργού Υγείας εκδίδεται άδεια λειτουργίας ΧΕΧ του άρθρου 91 του ν. 4600/2019. «Σε περίπτωση που η λειτουργία του ΧΕΧ χρηματοδοτείται και από το υπουργείο Υγείας (...) η οικονομική διαχείριση κάθε μονάδας (...) στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων και μεγιστοποίηση του οφέλους»... Απαγορεύεται η διακοπή λειτουργίας του ΧΕΧ χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Υγείας (άρθρο 7).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ