Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν

Σχέδιο αγωνιστικής απάντησης από συνδικάτα του κλάδου

Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, με βάση πλαίσιο αιτημάτων για τους όρους αμοιβής και δουλειάς, έχει αποφασίσει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Το Συνδικάτο σχεδιάζει να προχωρήσει στις αρχές Ιούνη σε παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, με αιχμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εντατικοποίηση, τη δουλειά χωρίς ρεπό, και να συνεχίσει με κεντρική κινητοποίηση στις 19 Ιούνη.

Στόχος είναι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όποια μορφή πάρουν, να μην περιοριστούν στην Αττική, αλλά να γίνει κάλεσμα για ανάλογη δράση στα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα.

Για την επιτυχία της κινητοποίησης στην Αττική το Συνδικάτο θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 10 Ιούνη.

«Τρέχουν» οι προκλητικές αξιώσεις της εργοδοσίας

Μαζί με την τουριστική σεζόν, αυτήν την περίοδο «τρέχουν» και οι προκλητικές αξιώσεις της εργοδοσίας, υπογραμμίζοντας και από αυτήν την άποψη την επιτακτικότητα να δοθεί αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους.

Με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ξεδίπλωσε έναν κατάλογο με απαιτήσεις για νέα προνόμια, την ικανοποίηση των οποίων ζητά, όπως αναφέρει εκβιαστικά, «για να έχει νόημα η συνέχιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υπογραφή νέων ΣΣΕ».

Η όρεξη των ξενοδόχων, που με τη βοήθεια της πλειοψηφίας της διοίκησης στην Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) έχουν επιβάλει στη Συλλογική Σύμβαση μειώσεις μισθών, αλλά και ασταμάτητη δουλειά χωρίς ρεπό από τον Ιούνη έως τον Οκτώβρη, έχει ανοίξει για τα καλά. Καθοριστικός και εδώ ο ρόλος της κυβέρνησης, που νομοθέτησε ειδικό μηχανισμό για τις ΣΣΕ ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις εργοδοτικές ενώσεις να μπλοκάρουν την επεκτασιμότητα και την υποχρεωτικότητα ακόμα και για συμβάσεις που υπογράφουν...

Στη λίστα της ΠΟΞ είχε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα η αξίωση για πρόβλεψη «υποκατώτατου» μισθού για τους «νεοεισερχόμενους» στον κλάδο εργαζόμενους. Τώρα, ζητά μείωση κατά 5% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών «για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και για επιχειρήσεις άλλων κλάδων της οικονομίας στους οποίους υπάρχει σε ισχύ κλαδική ΣΣΕ, η οποία έχει επεκταθεί», καθώς και πρόβλεψη «δυνατότητας απόκλισης» μιας επιχείρησης ή του συνόλου των επιχειρήσεων σε μια περιοχή από όρους της ΣΣΕ.

Επιπρόσθετα, η ΠΟΞ θέτει ζήτημα «εξορθολογισμού» των προστίμων για παραβάσεις, όπως οι αλλαγές ωραρίου και ρεπό, όπως και ζήτημα πρόβλεψης δυνατότητας απασχόλησης με «σπαστό» ωράριο και για το προσωπικό της κουζίνας. Τα ξενοδοχεία «είναι υποχρεωμένα λόγω των διαρκών αυξομειώσεων του όγκου εργασίας τους (πληρότητες - εκδηλώσεις), αλλά και εξαιτίας τυχαίων γεγονότων που δεν μπορούν να προβλεφθούν (για παράδειγμα καθυστέρηση άφιξης ενός γκρουπ πελατών, καθυστέρηση ολοκλήρωσης μιας εκδήλωσης) να πραγματοποιούν αλλαγές στα προγράμματα εργασίας», σημειώνει η ΠΟΞ και επιδιώκει να τεντώσει ακόμα περισσότερο το «λάστιχο» των εργασιακών σχέσεων στα ξενοδοχεία.

Η επιθετικότητα της εργοδοσίας δεν είναι απλά λόγια στο χαρτί, αλλά πραγματικότητα την οποία ζουν ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως αποτυπώνεται στην εικόνα που καταγράφεται σε μια σειρά τουριστικές περιοχές. Κόντρα στη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που χαρακτήρισε... «μια άτυχη στιγμή» το φιρμάνι με τις αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων, σωματεία και συνδικαλιστές αναδεικνύουν την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα.

Στη μάχη της διεκδίκησης τοπικής ΣΣΕ το σωματείο στην Κέρκυρα

Την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την αποκατάσταση μέρους των μεγάλων απωλειών των εργαζομένων διεκδικεί ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.

Το σωματείο έχει κοινοποιήσει το Σχέδιο Σύμβασης στην Ενωση Ξενοδόχων του νησιού και έχει καλέσει σε συνάντηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη 19/6. Την ίδια μέρα σχεδιάζει να προχωρήσει σε κινητοποίηση, προκειμένου να γίνει η διεκδίκηση της Σύμβασης υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Η σεζόν στην Κέρκυρα έχει ξεκινήσει από τα μέσα Απρίλη και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες καταγράφουν υψηλές πληρότητες. Για τους εργαζόμενους τα παραπάνω μεταφράζονται σε εντατικοποίηση, παραβίαση ωραρίων, «κόψιμο» του διαλείμματος, καταστρατήγηση του 5ήμερου και κρούσματα 6ήμερης και 7ήμερης εργασίας. Οσο για τους μισθούς, αυτοί μπορεί να κινούνται στο ύψος που ορίζει η κλαδική Σύμβαση, ωστόσο η «κλοπή» των δικαιωμάτων των εργαζομένων συνεχίζεται, καθώς οι ξενοδόχοι δεν αποζημιώνουν τη νυχτερινή εργασία, ούτε τη δουλειά την Κυριακή.

Ο Σύνδεσμος έχει ήδη προχωρήσει σε έναν κύκλο περιοδειών στα ξενοδοχεία, καλώντας τους εργαζόμενους να μην αποδέχονται τη δουλειά στα ρεπό τους και τις συστηματικές υπερωρίες. Το σωματείο έχει ανοιχτό μέτωπο με την υφαρπαγή του ρεπό, καταγγέλλοντας και το άρθρο 4 της κλαδικής Σύμβασης, που δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά από την 1η Ιούνη μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Παράλληλα, προειδοποιεί για τις νέες αντεργατικές αξιώσεις της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, καλώντας τους εργαζόμενους να κόψουν την όρεξη της εργοδοσίας και να διεκδικήσουν αυξήσεις σε μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, προσλήψεις προσωπικού, για να μπει «φρένο» στην εντατικοποίηση.

«Κομμένα» τα ρεπό, «σπαστό» το ωράριο

Ιδιο και απαράλλαχτο με τις προηγούμενες χρονιές παραμένει το τοπίο για τους εργαζόμενους στην Κρήτη, αφού η κλαδική και οι τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις βρίσκονται σε ισχύ μόνο στα χαρτιά για τη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Δεν λείπουν οι περιπτώσεις εργοδοτών που ξεκαθαρίζουν στους εργαζόμενους πως «αυτά δίνουμε», δηλαδή μεροκάματα που κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κλαδικό μισθό. Ακόμα και στις περιπτώσεις νέων εργαζομένων, που είδαν μια μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό, αυτή «ισοφαρίστηκε» με το «κόψιμο» των ρεπό, τη δουλειά έξι και επτά μέρες τη βδομάδα.

Ο ρυθμός της δουλειάς είναι ήδη εξαντλητικός, καθώς τα ξενοδοχεία δουλεύουν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δούλεψαν με συμβάσεις ενός μήνα, ίσα ίσα για να βγει η δουλειά την περίοδο του καθολικού Πάσχα, και στη συνέχεια βρέθηκαν ξανά στην ανεργία, περιμένοντας να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία όταν οι πληρότητες αυξηθούν. Οι επαναπροσλήψεις, που στην Κρήτη πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 10 Ιούνη, γίνονται με το σταγονόμετρο. Μάλιστα στο Ηράκλειο η ΔΑΣ προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε παρεμβάσεις ενάντια σε εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που έχουν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση, μεταξύ τους και μιας εργαζόμενης εκλεγμένης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Το «δίσπαστο» και «τρίσπαστο» ωράριο κρατά τους εργαζόμενους όλη μέρα «στο πόδι». Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει το «σπαστό» ωράριο, τη γενίκευση του οποίου ζητούν οι ξενοδόχοι. Είναι διαδεδομένη πρακτική να ξεκινούν τη δουλειά το πρωί, να διακόπτουν τις ώρες που η δουλειά πέφτει και να επιστρέφουν αργότερα για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους πρακτικάριους και τους εργαζόμενους στους οποίους οι ξενοδόχοι παρέχουν κάποιο είδος στέγασης. Στη δική τους περίπτωση, το ωράριο μπορεί να σπάει όχι μόνο στα δύο αλλά και στα τρία, να πηγαινοέρχονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στη δουλειά...

Συνθήκες εντατικοποίησης και αβεβαιότητας

Στη Ρόδο, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έθεσαν στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, με παρέμβαση που έκαναν και γιγαντοπανό που ανάρτησαν στην Ενωση Ξενοδόχων, παραμονές Πρωτομαγιάς. Ενα μήνα μετά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι παραμένουν και επιδεινώνονται.

Μια σειρά ξενοδοχειακές μονάδες, παρότι ξεκίνησαν να λειτουργούν με υψηλές πληρότητες, τρενάρουν τις επαναπροσλήψεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, που για το νησί ήταν η 25η Μάη. Πολύ λίγοι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν πέρα τη δουλειά, με αποτέλεσμα ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού να τους βρίσκει ήδη εξαντλημένους. Πριν ακόμα μπει ο Ιούνης, το ρεπό έχει ήδη γίνει άπιαστο όνειρο και οι εργαζόμενοι δουλεύουν στην πλειοψηφία τους επτά μέρες τη βδομάδα.

Από την άλλη, οι μεγαλοξενοδόχοι «γκρινιάζουν» για χαμηλές πληρότητες, για την κάμψη στην τουριστική κίνηση που ακολούθησε τις μέρες του καθολικού Πάσχα και γενικά διαμορφώνουν το έδαφος για να φορτώσουν τα σπασμένα μιας αβέβαιης σεζόν στις πλάτες των εργαζομένων.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν δεχτεί καταγγελίες εργαζομένων για τη μη εφαρμογή όσων προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων: Σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενοι δουλεύουν με «συμφωνίες» που προβλέπουν αμοιβή κάτω από τη ΣΣΕ. Αλλού οι αποδοχές που αντιστοιχούν σε 5ήμερη εργασία συμπληρώνονται με ένα «μαύρο» ποσό που υποτίθεται ότι αποζημιώνει τη δουλειά στα ρεπό και τις υπερωρίες, χωρίς να υπολογίζονται φυσικά οι προσαυξήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ