Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επαφές και διαβεβαιώσεις Ζελένσκι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες ο νεοεκλεγείς Ουκρανός Πρόεδρος

Από τη συνάντηση Ζελένσκι - Γιούνκερ

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Ζελένσκι - Γιούνκερ
ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της Ουκρανίας στην «ευρωατλαντική πορεία» ο νεοεκλεγείς Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Χτες τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και είχε προγραμματιστεί συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος επιβλέπει τα θέματα «μακροοικονομικής χρηματικής βοήθειας» προς την Ουκρανία. Ακόμη, θα γινόταν συνάντηση με τον Πολωνό Πρόεδρο, Αντρζέι Ντούντα. Σήμερα ο Ζελένσκι αναμένεται να έχει συνομιλίες με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, ο Ζελένσκι «θα δηλώσει ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Θέλει επίσης να ακούσει από τους ηγέτες της ΕΕ μηνύματα υποστήριξης της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας και υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

Στο μεταξύ, σήμερα, θα γίνει στο Μινσκ η προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη διευθέτηση στο Ντονμπάς, όπου την Ουκρανία θα εκπροσωπήσει ξανά ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Λεονίτ Κούτσμα, όπως ανακοίνωσε προχτές ο Βολ. Ζελένσκι. Ο Κούτσμα συμμετείχε στην Ομάδα Επαφής έως το φθινόπωρο του 2018, όταν παραιτήθηκε. Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε την προηγούμενη βδομάδα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ντονμπάς. «Συμφωνούμε για το σχήμα της Νορμανδίας (σ.σ. Ουκρανία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία) και πώς να ξεμπλοκάρουμε τη διαδικασία του Μινσκ. Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και νέα λύση για το Ντονμπάς, ωστόσο, κανείς δεν παζαρεύει την επικράτεια και την κυριαρχία της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Σχολιάζοντας την επανατοποθέτηση Κούτσμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τον χαρακτήρισε «άνθρωπο με επιρροή και εμπειρία που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα». Ωστόσο, «η στάση του Ουκρανού Προέδρου παίζει σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ