Παρασκευή 14 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συνεχίζονται οι πρόβες πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε εξέλιξη είναι οι πρόβες πολέμου στη Βαλτική Θάλασσα, μία από τις πιο «εύφλεκτες» περιοχές της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας. Χτες, τα ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα «Bastion» και «Bal», που βρίσκονται στον δυτικότερο θύλακα του Καλίνινγκραντ, κατέστρεψαν μια ναυτική ομάδα προσομοιωμένου εχθρού στη Βαλτική, όπου διεξάγονται οι ασκήσεις «Baltops-2019» του ΝΑΤΟ (9 - 23 Ιούνη) με τη συμμετοχή 44 πολεμικών πλοίων, 40 αεροσκαφών και 12.000 στρατιωτών από 18 χώρες. Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις παρακολουθούνται στενά από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η Μόσχα ανησυχεί για τα σχέδια της Ουάσιγκτον για ανάπτυξη μονάδας μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών (drones) της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Πολωνία, δήλωσε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε μία μέρα νωρίτερα ο Ντ. Τραμπ για ενδεχόμενη μεταφορά 2.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία, πιθανώς από τη Γερμανία, και ενδεχόμενη δημιουργία της προαναφερθείσας μονάδας.

«Σίγουρα ανησυχούμε, γιατί αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες αύξησης των στρατιωτικών εντάσεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» αξιοποιώντας «ψευδείς δικαιολογίες για προγράμματα που αποσταθεροποιούν και κλιμακώνουν την κατάσταση», είπε ο Ριάμπκοφ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη στον αμυντικό της σχεδιασμό την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε μια παράλληλη αλλά όχι άσχετη εξέλιξη, χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Βαλερί Γκερασίμοφ, ανακοίνωσε την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας του ρωσικού και κινεζικού στρατού, εκφράζοντας την εμβάθυνση των σινορωσικών σχέσεων - συμβιβάζοντας τις μεταξύ τους αντιθέσεις - ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία, που οξύνεται η αντιπαράθεση των δύο χωρών με τις ΗΠΑ. Τα υπουργεία Αμυνας της Ρωσίας και της Κίνας διοργανώνουν τακτικά κοινές δράσεις, ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, σημείωσε ο Γκερασίμοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ