Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Προειδοποιήσεις της ΕΕ και διαδοχή Συντηρητικών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Επαναλαμβάνω ήρεμα ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει ακόμη να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η συνθήκη που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μόνη συνθήκη που είναι δυνατή για συντεταγμένη αποχώρηση», διεμήνυσε την Παρασκευή ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, στη διάρκεια συνάντησης Ευρωπαίων και Αφρικανών κοινοβουλευτικών στην έδρα της γαλλικής Γερουσίας στο Παρίσι.

Η «υπενθύμιση» - «προειδοποίηση» του Μ. Μπαρνιέ, όπως και άλλων ηγετών της ΕΕ, περί ολοκληρωμένης διαπραγμάτευσης, έρχεται λίγες μέρες μετά την αποτυχία του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλων στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης, να ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων μία νομικώς δεσμευτική πρόταση που θα απαιτεί την απόφαση της Βουλής και θα αποτρέπει ένα άτακτο Brexit. Επίσης, γίνεται σε μια περίοδο που προχωράει η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργού, που θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι, με πολλούς μνηστήρες να ...διεκδικούν νέο γύρο διαπραγμάτευσης.

Στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών την Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον πήρε 114 ψήφους σε σύνολο 313 βουλευτών και δηλώνει ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία του Βrexit έως τις 31 Οκτώβρη φέτος. Ακολούθησαν ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ με 43, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ με 37, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ραμπ με 27, ο υπουργός Εσωτερικών Σάζιντ Τζάβιντ με 23, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ με 20, που αποχώρησε από την «κούρσα», και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ με 19. Οι επόμενες ψηφοφορίες έχουν προγραμματιστεί την ερχόμενη βδομάδα, ώσπου να απομείνουν μόνο δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι που θα ψηφιστούν στη συνέχεια από τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ