Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια μουσική παράσταση για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά

Μιλήσαμε με τον Κ. Θωμαΐδη για τη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στο Ηρώδειο το ερχόμενο Σάββατο

Ο Θ. Μικρούτσικος με τον Κ. Θωμαΐδη
Ο Θ. Μικρούτσικος με τον Κ. Θωμαΐδη
Σταυρός του Νότου/Γραμμές των Οριζόντων

Το Σάββατο 29 Ιούνη, στο Ηρώδειο, το κοινό της Αθήνας θα έχει ακόμα μια ευκαιρία να ταξιδέψει στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, μέσα από τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Μαζί του στη σκηνή θα βρίσκονται οι εξαίρετοι μουσικοί Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά) και οι ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Χρήστος Θηβαίος.

Με αφορμή τη συναυλία, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Κώστα Θωμαΐδη.

-- Τι είναι αυτό που κάνει την ποίηση του Καββαδία τόσο διαχρονική; Τι είναι αυτό που κατάφερε να αναδείξει η μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου;

-- Ο Νίκος Καββαδίας δεν είναι απλώς ο ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών, αυτό δεν είναι παρά το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης. Μίλησε για την ελευθερία, για την ανατροπή, για μια ζωή χωρίς συμβάσεις, το όνειρο, την αγάπη, τον έρωτα, την γυναίκα.

Στην «Βάρδια» ο ποιητής είπε: «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται». Ονειρο για έναν κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, κόσμο που ο καθένας μας θα μπορεί να δημιουργήσει όσα φαντάζεται, όσα λαχταράει. Ο Νίκος Καββαδίας με την ποίησή του μας προτρέπει να προσπαθήσουμε για το αδύνατο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τη μελοποίηση των ποιημάτων του κατόρθωσε να αναδείξει τα πολλά επίπεδα της ποίησής του. Τέσσερις και βάλε δεκαετίες από την κυκλοφορία του «Σταυρού του Νότου», το καράβι με τα τραγούδια ταξιδεύει πέρα από τις «Γραμμές των Οριζόντων». Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν άφησε απροστάτευτο το έργο του στη μάχη με τον χρόνο. Ειναι ο συνθέτης που εξελίσσει τα έργα του μέσα στον χρόνο. Εξάλλου, ό,τι δεν κινείται ξεθωριάζει και ξεχνιέται.

-- Τον Θ. Μικρούτσικο τον γνωρίζετε δεκαετίες...

-- Ο Θάνος με πήρε από το χέρι στα 20 μου χρόνια. Μου δίδαξε να μην βάζω όρια στις καταγεγραμμένες δυνατότητές μου, αλλά με τη μελέτη, την ανάλυση των έργων να υπερβαίνω εμπόδια και να βιώνω τη μουσική με τρόπο ουσιαστικό.

Με βοήθησε να βελτιώσω την τεχνική μου, να απελευθερώσω τις εκφραστικές μου δυνατότητες.

Μαζί του έχω ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές. Τον ευχαριστώ για όσα μου έμαθε και για όσα μου μαθαίνει. Είναι ο μέντοράς μου.

  • Προπώληση εισιτηρίων: ticketmaster.gr, greekfestival.gr, εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου), ταμεία Ηρώδειου, tameia@greekfestival.gr, ομαδικές κρατήσεις στο tickets@greekfestival.gr

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ