Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά «λύσεις» για «νέα στρατηγική ανάπτυξης» στην ΕΕ

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανέδειξε χτες το ρόλο που η ιταλική πλουτοκρατία θέλει να αναλάβει σε ευρύτερες διεργασίες που «τρέχουν» στην ΕΕ, ανακοινώνοντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι στη Ρώμη «είμαστε όλοι αποφασισμένοι να αποφύγουμε την ενεργοποίηση επιβολής δημοσιονομικών κυρώσεων» (με την οποία προειδοποιεί η Κομισιόν) αλλά και ότι «η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί τι είναι αυτό που διακυβεύεται», επιμένοντας ότι το ζήτημα δεν είναι απλά η αντιμετώπιση του ιταλικού δημόσιου χρέους και ελλείμματος.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να καθοριστεί η απάντηση της Ρώμης στις «διευκρινίσεις» που ζητά η Κομισιόν για τους όρους αντιμετώπισης του ελλείμματος και του χρέους. Δεν εκδόθηκε κάποια αναλυτική ενημέρωση, ωστόσο ο Κόντε επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρώμης για «εποικοδομητικό διάλογο» με τις Βρυξέλλες και ισχυρίστηκε ότι η ιταλική κυβέρνηση παραμένει «σίγουρη για την πολιτική της». Ακόμα, υποστήριξε ότι οι οικονομικοί δείκτες για την Ιταλία είναι τελικά πολύ πιο θετικοί από εκείνους που καταγράφουν «άλλοι», συμπληρώνοντας ότι είναι εφικτό να περιοριστεί στο 2,2% το δημόσιο έλλειμμα φέτος, χαμηλότερα δηλαδή και από το 2,5% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τ' άλλα, επέλεξε να σημειώσει ότι «η Ιταλία εννοεί πράγματι να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες», ωστόσο «ως χώρα - ιδρυτικό μέλος (της ΕΕ) και τρίτη οικονομία της ηπείρου» έχει τη δυνατότητα να εξετάζει «πώς θα εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες». Επίσης, είπε ότι στις προσεχείς Συνόδους Κορυφής (όπου με βάση και τα παζάρια για τη μοιρασιά «πόστων» θα ξεδιπλωθούν οι αντιθέσεις και οι διεργασίες) πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι «δεν μπορούν να αναβάλλονται οι λύσεις και ότι αυτές πρέπει να αναπτυχθούν εντός μιας νέας στρατηγικής, που δεν θα αντιμετωπίζει την ανάπτυξη σε αντίθεση με τη σταθερότητα ή την αλληλεγγύη σε αντίθεση με την ευθύνη». Μιλώντας ξανά για τους όρους τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων, είπε ότι πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση «για την προσαρμογή τους στον εξοπλισμό που η ΕΕ χρειάζεται για να αντιμετωπίσει διεθνείς, συστημικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και να εγγυηθεί μια αληθινή ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και ανάπτυξης».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι - ηγέτης της «Λέγκας» που έχει όλο και πιο μεγάλο «βάρος» στις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες - ο οποίος είπε: «Ισως υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που ανησυχούν όταν η Ιταλία αναπτύσσεται (...) Πρέπει να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις. Κάποιοι ευρωπαϊκοί κανόνες, κάποια όρια είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν ορισμένους στο Βερολίνο και το Παρίσι και να εξαπατήσουν τους άλλους (...) (στη Ρώμη) δεν έχουμε πια αδιάφορες, ανόητες κυβερνήσεις (...)». Ενώ ξεκαθαρίζοντας ότι το «εναλλακτικό» πρόγραμμα της κυβέρνησής του δεν εξυπηρετεί παρά το κεφάλαιο, κατέληξε ότι «εργαζόμαστε νυχθημερόν για να κόψουμε φόρους, γραφειοκρατία, να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις...».

«Δεν θέλουμε έξοδο από το ευρωπαϊκό σύστημα»

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, είπε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι πρέπει να βγούμε από το ευρωπαϊκό σύστημα». Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ρώμης - Βρυξελλών εξέφρασε ελπίδες ότι «θα μπορέσουμε κάτι να καταφέρουμε. Μερικές φορές χρειάζεται (περισσότερος) χρόνος. Θα αρχίσουμε σίγουρα (τις διαπραγματεύσεις) αλλά θα τελειώσουμε άραγε έως το τέλος του χρόνου; Εξαρτάται από το πού θέλουμε να φτάσουμε (...)». Επίσης, υποστήριξε ότι τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η Ιταλία θα μετριάζονταν αν άλλες χώρες της Ευρωζώνης με «δημοσιονομικό περιθώριο» μείωναν φόρους ή διεύρυναν τις δαπάνες τους. «Αυτό είναι το αληθινό πρόβλημα της Ευρώπης. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική στην Ευρώπη...», σημείωσε.

Ο Τρία υποστήριξε κι αυτός ότι τα δημοσιονομικά της Ιταλίας θα βελτιωθούν, αναφερόμενος σε χαμηλότερη από την αρχικά υπολογιζόμενη αύξηση του «κόστους» μέτρων κοινωνικής Πρόνοιας (που ούτως ή άλλως κόβονται και ράβονται στα μέτρα πολύπλευρων επιδιώξεων της ιταλικής κυβέρνησης) και επανέλαβε ακόμα μια φορά την εκτίμησή του ότι η χώρα του δεν θα εκδώσει ειδικά γραμμάτια για να πληρώσει έγκαιρα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, πρόταση που ωστόσο συνεχίζουν να προβάλλουν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτο τον εκ των δύο αντιπροέδρων - ηγέτη της «Λέγκας» - Ματέο Σαλβίνι. Να σημειωθεί πως όταν κλήθηκε να σχολιάσει όσους επιμένουν ότι υπάρχει σοβαρή «απόκλιση» ανάμεσα σε πολλά στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο, είπε: «Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα απόκλιση γιατί εγώ δεν (πρέπει να) στέλνω κάποιο μήνυμα. Εγώ προσπαθώ να υλοποιήσω κάτι (συγκεκριμένο). Ενας πολιτικός ηγέτης πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα. Αυτό είναι το καθήκον του, η δουλειά του είναι να στέλνει ένα μήνυμα, να υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στους πολίτες. Εγώ είμαι τυχερός που δεν έχω ένα τέτοιο καθήκον...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ