Σάββατο 22 Ιούνη 2019 - Κυριακή 23 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Σύνοδος των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

«Τραπέζι συζήτησης» των δυνατοτήτων «οικονομικής ανάπτυξης των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών», με διατήρηση της ισραηλινής κατοχής, στήνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή του Κόλπου, 25 και 26 Ιούνη, στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα. Στο διήμερο φόρουμ, που φέρει την ονομασία «Ειρήνη για Ευημερία», οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποκαλύψουν το οικονομικό σκέλος του δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου που επεξεργάζονται εδώ και πάνω από 2,5 χρόνια.

Στη σύνοδο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και αντιπροσωπείες από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης» και το ΔΝΤ.

H Παλαιστινιακή Αρχή, που μποϊκοτάρει το διήμερο φόρουμ στο Μπαχρέιν, και οι Σαέμπ Ερεκάτ και Χανάν Ασράουι, εκπρόσωποι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), επικρίνουν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη δίχως τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Εκτιμούν επίσης πως οι ΗΠΑ στη δεδομένη φάση επιλέγουν να βγάλουν μπροστά το «καρότο», πριν το «μαστίγιο» που θα επιφέρει η δημοσιοποίηση του πολιτικού σκέλους του «ειρηνευτικού» σχεδίου. Κατά πολλούς αναμένεται να προβλέπει προσάρτηση και άλλων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης και απεμπόληση των δικαιωμάτων επιστροφής των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν το 1948 και το 1967 από τις εστίες τους.

Αυτά ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Επιπλέον, έχει κόψει τη χρηματοδότηση στον Οργανισμό Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αλλά και τη χρηματοδότηση στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενθαρρύνοντας την κλιμάκωση της βίας των κατοχικών αρχών και τον πολλαπλασιασμό των εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αντιδράσεις απέναντι σε αυτές τις κινήσεις εκδηλώνονται και από ηγετικά στελέχη της ισλαμικής «Χαμάς», που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας. Εχουν μάλιστα εξαγγείλει μεγάλες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα, με αφορμή τη σύνοδο. Ο αρχηγός της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, κατήγγειλε το Ισραήλ για το καταστροφικό πολυετές εμπάργκο που διατηρεί στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας τις συνθήκες ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.

Με βάση πάντως το γεγονός ότι στις 17 Σεπτέμβρη διεξάγονται νέες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κινήσεις τακτικής για το πλήρες ξεδίπλωμα του αμερικανικού σχεδίου, που είναι δεδομένο ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ