Παρασκευή 28 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ για αθέτηση δεσμεύσεων

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η «επόμενη μέρα» στη Συρία παραμένει ψηλά στην ατζέντα των αμερικανοτουρκικών παζαριών, με φόντο ευρύτερες αντιθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και ενώ η Ρωσία πιέζει πολύπλευρα να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο μετά την «εξουδετέρωση του "Ισλαμικού Κράτους"».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε κατηγορίες κατά των ΗΠΑ ότι αθέτησαν δεσμεύσεις τους για το Μανμπίτζ, την περιοχή στη βόρεια Συρία όπου μέχρι πρότινος το κουρδικό στοιχείο ήταν έντονο και τώρα η Αγκυρα δρομολογεί συσχετισμούς ευνοϊκούς για την υπεράσπιση των δικών της συμφερόντων. «Το 90% του Μανμπίτζ ανήκει στους Αραβες... Υπάρχουν εισβολείς στο Μανμπίτζ. Η Τουρκία θέλει να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη. Και οι Αμερικανοί το υποσχέθηκαν», είπε ο Ερντογάν, διαμαρτυρόμενος ξανά για τη στήριξη κουρδικών οργανώσεων (PYD κ.ά.) από τις ΗΠΑ (και άλλους), παρά τις επίμονες ενστάσεις της Αγκυρας που θεωρεί την αναβάθμιση τέτοιων οργανώσεων απειλή για τη δική της ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα.

Πάντως, για τη Συρία συζήτησαν χτες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Χ. Ακάρ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, με τον πρώτο να ζητά επίσης από την Ουάσιγκτον «τήρηση των δεσμεύσεών» της. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε περιοχή κοντά σε τουρκικό παρατηρητήριο στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, προκαλώντας του υλικές ζημιές. Επίσης, βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο σημειώθηκε στην κεντρική λεωφόρο της Δαμασκού Αλμέσεχ, χωρίς να έχει αναληφθεί ευθύνη. Τραυματίστηκαν σοβαρά μια γυναίκα και ο γιος της, που διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ