Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες και γύρω από πιθανά νέα κόμματα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Μετά τη μεγάλη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στις εκλογές για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, φούντωσαν ορμητικά οι συζητήσεις και διεργασίες γύρω από νέα κόμματα. Μετά τον κρίσιμο ρόλο που πολλοί λένε ότι έχει σε τέτοιες «απόπειρες» ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (συνιδρυτής του ΑΚΡ και μέχρι πριν από 3 χρόνια στενός συνεργάτης του Ρ. Τ. Ερντογάν), πλέον «ακούγεται» όλο και περισσότερο το όνομα του πρώην «τσάρου της οικονομίας» Αλί Μπαμπατζάν, επίσης πρώην στενού συνεργάτη του Ερντογάν.

Σχετικά δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Μπαμπατζάν να δραστηριοποιείται σε στενή συνεργασία με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας (και επίσης συνιδρυτή του ΑΚΡ) Αμπντουλάχ Γκιουλ, που επανειλημμένα έχει συνδεθεί με διεργασίες. Θυμίζουμε ότι πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές (πέρυσι) ο Γκιουλ είχε επαφές με διάφορες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν μια πιθανή υποψηφιότητά του, κάτι που εκείνη την περίοδο τελικά δεν έγινε. Ωστόσο, πλέον, πολλοί υποστηρίζουν ότι ένα νέο κόμμα «από τα σπλάχνα του ΑΚΡ» είναι πλέον θέμα λίγων βδομάδων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη νέα μείωση της στρατιωτικής θητείας και πλέον από 12 μήνες αυτή πέφτει στους 6. Μάλιστα, ο νέος νόμος προβλέπει και δυνατότητα εξαγοράς των 5 από τους 6 μήνες. Πρόκειται για ρύθμιση ενταγμένη στην αποφασιστική ενίσχυση του επαγγελματικού χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ