Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Καταβάλλονται οι πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις

Πετσοκομμένες μέχρι και 40% αναμένεται να καταβληθούν σήμερα στους 16.000 περίπου συνταξιούχους του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) και ΕΘΝΑΚ οι επικουρικές τους συντάξεις, μαζί με τα αναδρομικά ποσά από 1/1/2019. Χτες απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της τράπεζας για την έκδοση προσωρινής διαταγής ακύρωσης της απόφασης της κυβέρνησης, σε συνέχεια της σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν από τις ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση απάλλαξε την Εθνική Τράπεζα από ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων που είχε απέναντι στον ΛΕΠΕΤΕ, μείωσε δραστικά τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων του Ταμείου και φόρτωσε τα βάρη της τράπεζας στο ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή στις πλάτες όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ενιαίου πλέον επικουρικού ταμείου.

Οπως σημείωνε και ο Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, σχολιάζοντας την τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον ΛΕΠΕΤΕ, «από την έναρξη ισχύος της παρούσας τροπολογίας η καταβολή της επικουρικής σύνταξης από τον ΕΤΕΑΕΠ θα γίνεται στη βάση του συστήματος "νοητής κεφαλοποίησης", που σημαίνει ότι "τόσα έχω... τόσα δίνω!"». Πρόσθετε μάλιστα πως πρόκειται για «μεθόδευση που αποσκοπεί, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΤΕ, όχι μόνο στην απαλλαγή της ΕΤΕ από την υποχρέωσή της να καταβάλλει συνεχώς και από την 1/1/2018 στους ανωτέρω συνταξιούχους την επικουρική τους σύνταξη, αλλά και στον οικονομικό μαρασμό του ΕΤΕΑΕΠ, που στη συνέχεια θα δίνει στην κυριολεξία ψίχουλα σε όλους τους συνταξιούχους, ακόμη και στην κατάργησή της».

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο αναλαμβάνει πλέον να πληρώνει τις συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ, η μέση σύνταξη καθορίζεται στα 364 ευρώ, οι επανυπολογισθείσες συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ (με βάση το αρχείο που παρέδωσε στο ΕΤΕΑΕΠ) έχουν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΤΥΠΕΤ, όπως αυτές εφαρμόζονταν από τον ΛΕΠΕΤΕ, ενώ στις αναδρομικές καταβολές παρακρατείται φόρος 20%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων ο επόμενος «σταθμός» του αντιλαϊκού έργου (2021-06-23 00:00:00.0)
Απεργία για τις επικουρικές συντάξεις (2018-03-22 00:00:00.0)
Αναδρομικά χαράτσια (2015-02-06 00:00:00.0)
Να μην περάσει η νέα μείωση των επικουρικών (2014-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ