Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΟΛΑΙΑ
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σταθμός και κορύφωση της πλατιάς ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς που ανέπτυξε η ΚΝΕ στο πλευρό του Κόμματος

Συνέντευξη με την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και την Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ και υπεύθυνη της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ

Μετά την πλατιά πολιτική - ιδεολογική δουλειά που ανέπτυξε η ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ στην πολύμηνη προεκλογική περίοδο και μετά από το επιτυχημένο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ βάζουν τώρα πλώρη για έναν νέο σταθμό, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα ταξιδέψει με τις εκδηλώσεις του ανά την Ελλάδα το καλοκαίρι και θα κορυφωθεί στις 19, 20, 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Με αφορμή την εκκίνηση του 45ου Φεστιβάλ, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και την Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ και υπεύθυνη της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Το σύνθημα του Φεστιβάλ είναι το νήμα που αποδίδει το περιεχόμενό του και συνδέει τις εκδηλώσεις που θα απλωθούν σε όλη τη χώρα;

Κ.Τ.: Φέτος επιλέγουμε για σύνθημα του Φεστιβάλ: «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "Θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα", τον Σοσιαλισμό», που είναι εμπνευσμένο από τους στίχους του γνωστού κομμουνιστή ποιητή Ν. Χικμέτ. Επιλέξαμε αυτό το σύνθημα γιατί νομίζουμε ότι αποτυπώνει το τι πρέπει να κάνει σήμερα ο κάθε νέος που προβληματίζεται, που ασφυκτιά στα όρια αυτού του συστήματος, που βλέπει τα όνειρά του να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν, που η ζωή και το μέλλον του δεν είναι έτσι όπως τα θέλει, αλλά ίσα - ίσα φαντάζουν δυσοίωνα.


Με τους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού μας, της νεολαίας κατακτήθηκαν όσα δικαιώματα πάρθηκαν πίσω από την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της. Για να βάλουμε εμπόδια, να αποσπάσουμε την παραμικρή ανακούφιση για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αγώνες με γραμμή ρήξης με το σύστημα, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Με τα όνειρα της γενιάς μας για μια ζωή που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εποχής και στις σύγχρονες ανάγκες μας. Με μόνιμη και σταθερή δουλειά, που θα μας επιτρέπει να ζούμε όπως μας αρμόζει στον 21ο αιώνα, με ελεύθερο χρόνο, πρόσβαση στον πολιτισμό, αθλητισμό, με ολοκληρωμένη μόρφωση, σχολεία και πανεπιστήμια με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό, που θα στηρίζουν την ολόπλευρη κατάκτηση της επιστήμης και την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Με τη δύναμη που μας δίνουν οι ιδέες μας, η επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, η μελέτη της Ιστορίας, τα συμπεράσματα από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, οι σύγχρονες επεξεργασίες μας και το Πρόγραμμα του Κόμματός μας, η συλλογικότητα και η συντροφικότητα.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο από την αδικία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τους πολέμους, την προσφυγιά κ.ά. Ανοιχτό, με το λαό στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής, πρωταγωνιστή, με την πραγματική εξουσία στα δικά του χέρια. Γεμάτο ελπίδα, γιατί μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, μπορούμε να νικήσουμε, βάζοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα. Γιατί το νέο άλμα στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, που θα απελευθερώσει την εργατική τάξη και μαζί της ολόκληρη την ανθρωπότητα, θα οδηγήσει από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας, είναι ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ... Αυτή η συζήτηση θέλουμε να μπει στο επίκεντρο, αυτά να συζητήσουμε με πολλούς νέους μπροστά στα Φεστιβάλ πανελλαδικά!

-- Αυτό το περιεχόμενο πού θα αποτυπωθεί στο κεντρικό τριήμερο του Φεστιβάλ της Αθήνας;

Κ.Τ.: Και σε αυτό το Φεστιβάλ θα υπάρχουν διάφοροι θεματικοί χώροι και χώροι που απευθύνονται στα διάφορα τμήματα της νεολαίας. Ηδη οι Επιτροπές του ΚΣ και τα μέλη της ΚΝΕ με μεράκι δουλεύουν, ώστε πιο ζωντανά και με πληρότητα να δώσουν το περιεχόμενο που θέλουμε σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ. Θα υπάρχει π.χ. το Μαθητικό Στέκι, που επιδιώκουμε να έχει ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα και μορφές, αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων που θα φωτίζουν πλευρές του κεντρικού άξονα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα υπάρχει Σκηνή στο Φεστιβάλ στο χώρο των φοιτητών και των νέων εργαζομένων. Θα υπάρχει ακόμα ο χώρος Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπου θα στεγάζονται και θεραπευτικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, θα υπάρχει ο χώρος του Αθλητισμού, το «κόκκινο Αερόστατο» που φιλοξενεί τους φίλους μας από τις μικρότερες ηλικίες, όπως και ο Παιδότοπος για να μπορούν τα παιδιά που έρχονται με τις οικογένειές τους να περνούν τον χρόνο τους, με έναν ευχάριστο τρόπο. Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των χώρων του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη» μέσα στο καλοκαίρι.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός της νεολαίας

Κ.Σ.: Από σκηνές θα υπάρχει η Κεντρική Σκηνή, που θα φιλοξενεί τα αφιερώματα του Φεστιβάλ. Θέλουμε μέσα από τα αφιερώματα αυτά για μια ακόμα χρονιά τα μέλη της ΚΝΕ να έρθουν σε επαφή με το έργο πολλών μεγάλων συνθετών που έχουν στιγματίσει και έχουν συνοδεύσει την πάλη του εργατικού κινήματος τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι το αφιέρωμα - ανάμεσα σε άλλα, πολλά και αξιόλογα που θα γίνουν - στα έργα του κομμουνιστή ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που θα γίνει την Πέμπτη στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ. Θα υπάρχει ακόμα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, αλλά και άλλα αφιερώματα που θα επιμεληθούν και θα ενορχηστρώσουν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, ο Θύμιος Παπαδόπουλος κ.ά.

Θα υπάρχει ακόμα η Λαϊκή Σκηνή, με το πλούσιο πρόγραμμά της που κρατάει μέχρι τις «μικρές ώρες» και οι άλλες δυο σκηνές στο Μαθητικό Στέκι και των Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.

-- Ηδη έχουν ανακοινωθεί κάποια πρώτα ονόματα καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν. Τι άλλο να περιμένουμε στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ;

Κ.Σ.: Θα υπάρχει το Θεατράκι Πολιτισμού που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμά του τις επόμενες μέρες, όμως αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουν ξεκινήσει οι πρόβες, εδώ και καιρό, από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, για το έργο του Μπρεχτ «Τα ντουφέκια της κυρά Καράρ», που θα παρουσιαστεί εκεί. Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ θα έχουν οι επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτή την παράσταση, που με μεγάλη όρεξη επιμελείται η ΚΝΕ φέτος, ένα έργο με σύγχρονο νόημα, αντιφασιστικό. Η μάνα είναι η κεντρική ηρωίδα, που αρχικά κρατά στάση ουδετερότητας απέναντι στους φασίστες. Ο Μπρεχτ, με τον γνωστό αιχμηρό τρόπο, βάζει τον θεατή να σκεφτεί πώς αλλάζει η στάση της μέσα από την πείρα της, όταν βλέπει πως ακόμα και τον ίδιο της τον γιο ενώ ψάρευε της τον σκοτώνουν, και τότε παίρνει θέση στον αγώνα, οδηγείται σε συμπεράσματα. Για το έργο, ομάδες συντρόφων γράφουν πρωτότυπη μουσική και επιμελούνται επίσης τα σκηνικά.

Μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για την «Ημέρα στο Στέκι»: Τώρα που έχει συμπληρωθεί και ο τέταρτος χρόνος λειτουργίας του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, θέλουμε όλο το τριήμερο του Φεστιβάλ οι επισκέπτες να ενημερώνονται για το πρόγραμμα των μαθημάτων που θα αρχίσουν το φθινόπωρο, να γίνονται εγγραφές και όλο και περισσότεροι να μάθουν για αυτή την «κοιτίδα» που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, το Σάββατο στο Φεστιβάλ, μουσικά σχήματα και ομάδες που όλο τον χρόνο έκαναν πρόβες και μαθήματα στο Στέκι θα παρουσιάσουν κομμάτια της δουλειάς τους.

Κ.Τ.: Δεκάδες καλλιτέχνες για μια ακόμα χρονιά θα δώσουν το «παρών», πανελλαδικά, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις και φυσικά στην Αθήνα. Από γνωστά ονόματα που διαχρονικά έχουν στιγματίσει και έχουν στιγματιστεί από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, μέχρι και νέοι καλλιτέχνες που για πρώτη φορά συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, πρώτη φορά θα τους απολαύσουμε. Θέλαμε να εμπλουτίσουμε αυτόν τον κατάλογο καλλιτεχνών, ενώ και περισσότερα είδη μουσικής επίσης θα φιλοξενηθούν φέτος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που πάντα έδινε βήμα στους νέους καλλιτέχνες, ως ο μεγαλύτερος πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ