Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εμπαιγμός στις πλάτες των φοιτητών

Ανακοίνωση της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ για τις συγχωνεύσεις και μετακινήσεις πανεπιστημιακών Τμημάτων

Μετά τους τελευταίους νόμους για τις συγχωνεύσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετατρέπεται σε Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού και θα μεταφερθεί τελικά στην Πάτρα από το Αγρίνιο, όπου είναι σήμερα.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «εναντιώνεται σε αυτήν την εξέλιξη όπως εναντιώθηκε και συνολικά στο νόμο Γαβρόγλου που υπαγορεύει αυτές τις αλλαγές και έστρωσε με τον καλύτερο τρόπο το "χαλί" για να το προωθήσει σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό η κυβέρνηση της ΝΔ. Παρά το θόρυβο και τις διαφόρων ειδών αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται η ουσία βρίσκεται στα εξής:

  • Το βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση (και δημιουργία) Τμημάτων είναι η εξοικονόμηση πόρων με δεδομένη την υποχρηματοδότηση. Θα παραμείνουν, με λίγα λόγια, οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στα συγγράμματα, στα εργαστήρια που αυτόματα υποβαθμίζουν τις σπουδές. Εχουμε πείρα εξάλλου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (που έγινε μετά βαΐων και κλάδων), στο οποίο τα προβλήματα όχι απλά δεν περιορίστηκαν, αλλά διογκώθηκαν.
  • Πουθενά δεν γίνεται λόγος για δημιουργία των βασικών υποδομών που πρέπει να έχει ένα ίδρυμα, όπως οι εστίες, όπου στην Πάτρα πολύ μικρό κομμάτι φοιτητών στεγάζεται εκεί, ενώ στο Αγρίνιο δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο!
  • Οι αλλαγές στη φύση των Τμημάτων, στα προγράμματα σπουδών και η ίδρυση νέων γίνονται με σκοπό την ανταπόκριση στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς εργασίας και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες. Μπροστά σε αυτό οι φοιτητές και οι απόφοιτοι γίνονται "μπαλάκι", με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΔΠΠΝΤ, που μετατρέπεται σε Ιστορικό - Αρχαιολογικό, οι οποίοι σε άλλη σχολή μπήκαν, σε άλλη θα αποφοιτήσουν, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιο είναι το επιστημονικό αντικείμενο και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Και σαν να μη φτάνει αυτό, δεν ξέρουν καν σε ποια πόλη θα σπουδάζουν, έχοντας κάνει ήδη 3 φορές το δρομολόγιο του εμπαιγμού, το Αγρίνιο - Πάτρα.

Σε αυτήν τη βάση στα υπαρκτά προβλήματα των φοιτητών μέσα στα ιδρύματα δεν δίνεται καμία απάντηση, το αντίθετο μάλιστα. Γι' αυτό κανένα κοινό μέτωπο στην πάλη για τα δικαιώματα των φοιτητών δεν μπορεί να υπάρξει με τους υπηρέτες αυτής της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, ντόπιους βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες κ.λπ., που δείχνουν υποκριτικό ενδιαφέρον, υψώνοντας δήθεν τους τόνους, με μπόλικη δόση "τοπικισμού" για να τραβήξουν το φως της δημοσιότητας, διαστρεβλώνοντας την ουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ