Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών

Από ζημιές σε σπίτι στο Χαϊδάρι
Από ζημιές σε σπίτι στο Χαϊδάρι
Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, την αποκατάσταση των σοβαρών καταστροφών από το σεισμό της 19/7 και το αίτημα του δήμου Χαϊδαρίου να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το κείμενο της Ερώτησης υπογράφουν οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης και αναφέρει:

«Ο σεισμός της 19ης Ιούλη 2019 έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο δήμο Χαϊδαρίου και είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, σε πολλά σχολεία του δήμου, σε παιδικούς σταθμούς και στο Κέντρο Πολιτισμού, αλλά και σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπόμνημα του δήμου Χαϊδαρίου προς το υπουργείο Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 46/26-07-2019), έχουν καταγραφεί πάνω από 1.600 αιτήματα για έλεγχο σπιτιών και καταστημάτων, αριθμός που είναι πολλαπλάσιος αν υπολογιστεί ότι κάποιες αιτήσεις αφορούν κτίρια ή πολυκατοικίες δεκάδων διαμερισμάτων.

Από τον μέχρι σήμερα έλεγχο σε 425 οικίες, που έχουν κάνει τα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ (στελεχωμένα και από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Χαϊδαρίου), έχουν κριθεί ως ακατοίκητες 42 οικίες, ενώ και στα υπόλοιπα υπάρχουν ρωγμές στην τοιχοποιία και άλλες ζημιές, που είναι απαραίτητο να επισκευαστούν, προκειμένου να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για όλους και ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, ασθενείς κ.λπ. Οπως είναι αυτονόητο, με την ολοκλήρωση του ελέγχου ο αριθμός των σοβαρά πληγεισών κατοικιών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν στο Χαϊδάρι και σε άλλους δήμους της Αττικής δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μόνο του σεισμικού φαινομένου, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους, η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, η μη χρηματοδότηση των απαραίτητων αντισεισμικών έργων, την ίδια στιγμή που παρέχεται προκλητική χρηματοδότηση στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι πρόσφατες καταστροφές που σημειώθηκαν από το σεισμό της 19ης Ιουλίου αποδεικνύουν την ανάγκη για ένα σύγχρονο, επικαιροποιημένο, ολοκληρωμένο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας, προκειμένου να προστατευτούν η ανθρώπινη ζωή και η λαϊκή περιουσία. Διαφορετικά, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ανάλογες καταστροφές και στο μέλλον.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

Να εφαρμοστεί άμεσα το αίτημα του δήμου Χαϊδαρίου για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ολοκληρωθούν άμεσα, με την απαραίτητη συμβολή του αρμόδιου υπουργείου, όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι, είτε αφορούν κατοικίες, εργασιακούς χώρους και καταστήματα για τα οποία έχουν αναφερθεί βλάβες, είτε σε δημόσια κτίρια.

Να αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλοι οι πληγέντες, στο σύνολο του ποσού που απαιτείται για την επιδιόρθωση των βλαβών που έχουν υποστεί, είτε τα σπίτια τους είναι κατοικήσιμα είτε όχι.

Να ληφθούν μέτρα προσεισμικού ελέγχου και προστασίας για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων (εργασιακοί χώροι, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, χώροι συγκέντρωσης και διασκέδασης της νεολαίας κ.λπ.).

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία στην Τοπική, Περιφερειακή και Κεντρική Διοίκηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ