Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Σαλβίνι ανοίγει ξανά ενδεχόμενο νέων εκλογών

ΡΩΜΗ.--

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους «Λέγκα» και «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) στην Ιταλία δεν υποχωρούν, όπως έδειξε και η χτεσινή ψηφοφορία στη Γερουσία για την κατασκευή του νέου τρένου μεγάλης ταχύτητας (TAV) που θα συνδέει το Τορίνο (βόρεια Ιταλία) με τη Λιόν της Γαλλίας. Η ψηφοφορία έγινε μετά από πρόταση που κατέθεσε το M5S για διακοπή των σχετικών έργων, επικαλούμενο μεταξύ άλλων «κινδύνους για το περιβάλλον», παρότι η «Λέγκα» στηρίζει αποφασιστικά τη συγκεκριμένη επένδυση.

Σύμφωνα με το ANSA, τελικά η πρόταση του M5S καταψηφίστηκε με 181 ψήφους κατά και 110 υπέρ (το M5S έχει σήμερα 107 έδρες).

Πριν από την ψηφοφορία ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της «Λέγκας» και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είχε δηλώσει ότι «θα ξαναζητήσω την ψήφο των Ιταλών αν διαπιστώσω με βεβαιότητα πως οι δρόμοι της "Λέγκας" και του M5S είναι ήδη διαφορετικοί σε θέματα όπως η εργασία, η Ενέργεια και η Εκπαίδευση». Τις τελευταίες μέρες είχε δηλώσει επίσης ότι «όσοι πουν "όχι" στον TAV θέτουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση», ενώ παράλληλα αμφισβήτησε την ικανότητα του προερχόμενου από το M5S υπουργού Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε μετά τη χτεσινή ψηφοφορία ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία» και ότι «ο πρωθυπουργός Τζ. Κόντε θα έπρεπε να πάει αμέσως στον Πρόεδρο Σ. Ματαρέλα και να δώσει αναφορά για την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ