Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 26 Οκτώβρη 2001 έπαψε να χτυπάει η καρδιά του αγαπημένου μας ΛΑΖΑΡΟΥ ΡΑΠΤΟΓΙΑΝΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Δολιανά Ιωαννίνων από γονείς φτωχούς αγρότες. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ.

Πέθανε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Την επόμενη Κυριακή, 2 Δεκέμβρη στην εκκλησία του Αγίου Δημήτρη στα Δολιανά θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και καλώ τους συντρόφους, τους συναγωνιστές και φίλους του να παραστούν στο μνημόσυνο.

Σταυρούλα Ραπτογιάννη

  • Επίσης στη μνήμη του Λ. Ραπτογιάννη πρόσφεραν ο οικογενειακός φίλος του Κώστας Καράτζιος 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και ο Γιάννης Πολυχρόνης 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μεταμόρφωσης.

* * *

Στις 25 Νοέμβρη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΚΟΣΜΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κλειώ προσφέρει στη ΝΕ Ημαθίας 10.000 δρχ. και 40.000 δρχ. στο Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Στις 26 Νοέμβρη συμπληρώνονται 4 χρόνια και 9 μήνες από τότε που άφησε την τελευταία πνοή της στο Νοσοκομείο του ΕΕΣ Αμπελόκηπων Αθήνας η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη-ΚΕΠΕΣΗ, εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ, από το 1954 αδελφή. Υπήρξε άξια συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του Ν. Κεπέση. Καλή συνάδελφος, συνεπής αγωνίστρια, συνδικαλίστρια, ανένταχτη κομμουνίστρια και αδιάλλακτη υπερασπιστής της πολιτικής και των ιδανικών του ΚΚΕ. Μέλος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ.

Στην αξέχαστη μνήμη της ο Νίκανδρος Κεπέσης προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των κομμουνιστών της υποδειγματικής Ομάδας της ΕΠΟΝ του 24ου Συντάγματος Πρέβεζας, καθώς επίσης και στη μνήμη του ΖΩΗ ΚΟΥΡΤΗ από τη Λευκάδα, οι οποίοι έπεσαν πολεμώντας για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ο Θανάσης Συμνιώτης προσφέρει, μέσω της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας 100.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.2

Στις 26 Νοέμβρη 1947 έφυγε από τη ζωή με φρικτό τρόπο ο αγωνιστής ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΥΝΙΩΤΗΣ, κομμουνιστής. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και πήρε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους κατακτητές. Μετά την Απελευθέρωση, τον «ανταμείψανε» δεόντως για την πατριωτική δράση του. Τον δολοφόνησαν παρακρατικοί τρομοκράτες και συγχωριανοί του.

Το 1948, Απρίλη μήνα, παρακρατικοί τρομοκράτες πήραν από το χωράφι του τον αγωνιστή ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑ και μαζί με συγχωριανούς του τον εκτέλεσαν στην άκρη του χωριού Δρυμαία Λοκρίδας.

Ο Γρηγόρης Τραγγανίδας πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας πιάστηκε αιχμάλωτος και στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Ως πρόεδρος της Κοινότητας του χωριού του, έφερε σε πέρας δύσκολες καταστάσεις με τους κατακτητές.

Στη μνήμη τους, τα παιδιά τους Νίκος και Ελένη και τα εγγόνια τους, Γρηγόρης και Μαρία πρόσφεραν 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΤΡΑΣ ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 3 Νοέμβρη 2001, γεννήθηκε το 1930 στη Δορβίτσα Ναυπακτίας. Αετόπουλο στην Κατοχή, με το μουλάρι της οικογένειάς του, μετέφερε στους αντάρτες του ΕΛΑΣ διάφορα εφόδια.

Αργότερα, ως ταξιτζής, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου «Αλιμος Ενότητα» και συμμετείχε δραστήρια στους αγώνες του.

Την περίοδο της χούντας μοίραζε παράνομες προκηρύξεις και άλλο έντυπο υλικό με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατηθεί για δυο μήνες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Οταν αφέθηκε ελεύθερος συνέχισε τους αγώνες του. Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, βοήθησε σαν σύνδεσμος και με το ταξί του μετέφερε στους φοιτητές φάρμακα.

Μετά τη μεταπολίτευση και επί 25 χρόνια, ήταν μέλος της ΚΟ Καλλιθέας και αργότερα γραμματέας της ΚΟΒ Γέρακα. Παράλληλα ήταν μέλος του Παραρτήματος Γέρακα της ΠΕΑΕΑ και του σωματείου Συνταξιούχων Αγ. Παρασκευής, με σημαντική δραστηριότητα.

Ο Δημήτρης Λύτρας με τους αγώνες του, τη συντροφικότητα, την πίστη του στις αρχές του ΚΚΕ, άφησε μια πλούσια παρακαταθήκη και ένα φωτεινό παράδειγμα στην Οργάνωση.

Την Κυριακή, 2 Δεκέμβρη, η ΚΟ Γέρακα θα τελέσει στα Γραφεία της Πολιτικό Μνημόσυνο για το νεκρό αγωνιστή.

Το 40ήμερο μνημόσυνό του θα γίνει στη Δορβίτσα Ναυπακτίας στις 9 Δεκέμβρη.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Παλλήνης.

Κ. Παμφίλη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ