Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σοβαρά τα προβλήματα σε Λύκεια και ΤΕΕ

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Νομό Βοιωτίας, καταγράφουν, σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

«Τόσους μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν 49 κενές θέσεις εκπαιδευτικών και στα έξι ΤΕΕ του νομού. Στο 1ο ΤΕΕ Λιβαδειάς, όπου φοιτούν 500 μαθητές, λείπουν 20 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (Γεωπονίας, Ηλεκτρονικών, καθώς και των τμημάτων Υγείας - Πρόνοιας), στο 2ο ΤΕΕ Λιβαδειάς 2 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Στο 1ο ΤΕΕ Θήβας λείπουν 12 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουν χαθεί και να συνεχίζουν να χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθημάτων», τονίζουν οι δύο βουλευτές.

Επιπλέον «πρόβλημα υπάρχει με την προμήθεια των βιβλίων, καθώς και την έλλειψη σύγχρονων εργαστηρίων και υποδομής, που καθιστούν τη φοίτηση ακόμη δυσκολότερη και υποβαθμισμένη. Είναι απαράδεκτο, τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση της κυβέρνησης για λειτουργία των ΤΕΕ, να μην έχει επιλύσει ούτε στοιχειώδη προβλήματα», επισημαίνουν.

Σημειώνουν, δε, ότι «δικαιολογημένα, λοιπόν, οι σπουδαστές αγωνίζονται για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, για τη θέσπιση δημόσιου και δωρεάν ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου βασικής εκπαίδευσης και συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά το 12χρονο σχολείο, καθώς και άμεση αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα».

Γι' αυτό ρωτούν ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα.

Προβλημάτων συνέχεια στις Σποράδες

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στη λειτουργία των Λυκείων Β. Σποράδων και του ΤΕΕ Σκοπέλου, όπως επισημαίνουν, σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

«Οι μαθητές των Λυκείων των Β. Σποράδων και του ΤΕΕ Σκοπέλου, αγανακτισμένοι από την τακτική της κυβέρνησης κάθε σχολική χρονιά να λειτουργούν τα σχολεία τους για αρκετούς μήνες με σοβαρές ελλείψεις καθηγητών, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με τη συμπαράσταση των γονιών τους, αλλά και των εκπαιδευτικών τους», τονίζουν.

Επισημαίνουν ότι «δικαιολογημένα, λοιπόν, αισθάνονται οι μαθητές ότι βρίσκονται στο περιθώριο - όπως λένε - αφού διανύουμε τον τρίτο μήνα του σχολικού έτους και στερούνται τη διδασκαλία βασικών μαθημάτων (Οικονομία, Κοινωνιολογία, Δίκαιο, Τεχνολογία κ.ά.), ελλείψει καθηγητών. Η πολιτική της λιτότητας και στην Παιδεία γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη, όταν στερεί τη γνώση από παιδιά της νησιωτικής Ελλάδας, που ήδη στερούνται πάρα πολλά έναντι των άλλων μαθητών».

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά στα Λύκεια των Β. Σποράδων, μόνο εάν γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών και όχι με τη χρησιμοποίηση ωρομισθίων.

Ρωτούν τον υπουργό Παιδείας για τα παραπάνω προβλήματα των Λυκείων των Β. Σποράδων και του ΤΕΕ Σκοπέλου και γιατί ως τώρα δεν έχει σταλεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ