Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στην Κρήτη, από το Ηράκλειο μέχρι και τα σύνορα με τον νομό Λασιθίου δεν υπάρχει ούτε ένα Κέντρο Υγείας. Πρόκειται για τον άξονα στον οποίο περιλαμβάνεται και η Χερσόνησος, το πιο τουριστικό κομμάτι της Κρήτης, που μετρά πάνω από 140.000 κρεβάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, με χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες μαθητές το χειμώνα. Η περιοχή καλύπτεται με Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) που στελεχώνονται το πολύ με έναν - δύο γενικούς ιατρούς, χωρίς άλλες ειδικότητες, ενώ ανθούν τα ιδιωτικά κέντρα, στα οποία αναγκαστικά απευθύνονται κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στις Γούρνες, έναν από τους μεγάλους οικισμούς του νομού Ηρακλείου, στο Περιφερειακό Ιατρείο ο ένας και μοναδικός γιατρός πηγαίνει εκ περιτροπής, καθώς καθημερινά καλείται να καλύψει διαφορετικά χωριά. Τα ίδια επικρατούν και στο δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου (από το Ηράκλειο μέχρι τα σύνορα με το Ρέθυμνο) σε μια περιοχή μικρότερη μεν, αλλά με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, όπου υπολογίζονται πάνω από 30.000 τα τουριστικά κρεβάτια και καλύπτεται μόνο με την ύπαρξη ΤΟΜΥ, Περιφερειακών Ιατρείων, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση έχουν έναν ή δύο γιατρούς. Και εδώ βέβαια είναι μπόλικα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στον Αγιο Νικόλαο δεν υπάρχει καμία δομή ΠΦΥ.

Στην Ικαρία, στο μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού, από τις 9 ειδικότητες που προβλέπει ο οργανισμός, είναι καλυμμένη μόνο μία και αφορά μία γιατρό παθολόγο. Αυτή η γιατρός καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ολόκληρης της βόρειας Ικαρίας, αφού τα Αγροτικά Ιατρεία στη Δημοτική Ενότητα των Ραχών και στον Μαγγανίτη καλύπτονται από φαντάρους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι είναι στην υπηρεσία του στρατού και μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Πάνω από το 1/3 του νησιού παραμένει «ακάλυπτο», ενώ το Νοσοκομείο Ικαρίας παραμένει με έναν παθολόγο, έναν καρδιολόγο και έναν παιδίατρο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν ούτε άδεια... Αν για κάποιο λόγο απουσιάσει ο παιδίατρος, τότε ολόκληρος ο νομός (Ικαρία, Σάμος, Φούρνοι) μένει χωρίς παιδίατρο.

Στη Λέσβο, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης από τις αρχές Αυγούστου έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι οποίοι, μαζί με τον παθολόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου για να μπαλώσουν τα επίσης τεράστια κενά του εκεί νοσοκομείου. Στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης έληξε η σύμβαση της ακτινολόγου και του γενικού γιατρού, χωρίς να αντικατασταθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ