Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
«Φρέσκα» πακέτα στήριξης των τραπεζών και κλιμάκωση των πλειστηριασμών

Ετοιμες «λύσεις», κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα των τραπεζών, παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και φορέων
Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων και φορέων
Το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, παράλληλα και σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις και άλλες παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής που εφάρμοσε και προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο.

Σε αυτό το φόντο, τις μέρες αυτές έρχονται στην επιφάνεια οι μεταξύ τους στρατηγικές συγκλίσεις, με βάση την ήδη υπάρχουσα πρόταση που έχει υποβάλει το υπό κρατικό έλεγχο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που αποτελεί και τον βασικό μέτοχο των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, ως αποτέλεσμα των κρατικών ενισχύσεων και των διαδοχικών ανακεφαλοποιήσεων στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων.

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει την άμεση υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία -αυτό που παλιότερα ήταν γνωστό ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme - APS)», σημειώνει με πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββός.

Ουσιαστικά πρόκειται για την υιοθέτηση της πρότασης του ΤΧΣ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης και που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει η σημερινή. Το εν λόγω σχέδιο αφορά τη μεταβίβαση προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε νέα εταιρεία, με την παράλληλη έκδοση ομολόγων, που μάλιστα θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι «επενδυτές» και οι «παίκτες» που μυρίζονται κέρδη από τη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «ευελπιστεί» ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου - όπως τονίζεται - να «προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους».

Διευκολύνσεις με το τσουβάλι

Τα νέα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζικών ομίλων θα έχουν και συνέχεια, με την υιοθέτηση και της πρότασης που έχει υποβάλει η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη «μεταβίβαση σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών».

Να σημειωθεί ότι ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012 (PSI). Το «δικαίωμα» αυτό θα μεταβιβάζεται στην εταιρεία «ειδικού σκοπού», ουσιαστικά με τη μορφή κρατικής εγγύησης και ως ένα ακόμα κίνητρο για τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπογραμμίζει την πρόθεσή του για τη συνδυαστική λειτουργία και των δύο μοντέλων κρατικών εγγυήσεων, προκειμένου βέβαια ο καθένας από τους τέσσερις τραπεζικούς ομίλους να επιλέξει την κατάλληλη «λύση»...

Ουσιαστικά και οι δύο προτάσεις αφορούν τη διαμόρφωση νέων επιχειρηματικών συμπράξεων, υπό κρατική εγγύηση και με τη συμμετοχή ιδιωτών «επενδυτών», στην οποία θα περιέλθει ένα μεγάλο τμήμα από το «προβληματικό» χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, σε συνδυασμό βέβαια με το σχέδιο κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.

Θηλιές πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

Σ' αυτό το έδαφος ξετυλίγονται οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις της επόμενης 4ετίας, όπως άλλωστε προδιαγράφεται στη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», σε συνέχεια της ομοβροντίας των νομοθετικών μέτρων που ξεδίπλωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών και των εκβιασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία, αλλά και με το συνολικό άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων.

Στην αντιλαϊκή ατζέντα της προσεχούς περιόδου θα βρεθεί και η νέα φουρνιά των παρεμβάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επικαιροποιημένη έκθεσή της, σχετικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη κατοικία καλεί τις «ελληνικές αρχές να δεσμευθούν ότι δεν θα επεκτείνουν παραπέρα (μετά τις 31/12/2019) τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος και ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα εφαρμογής ή νομικά προβλήματα σχετικά με το καθεστώς».

Συμπληρωματικά με το παραπάνω, η Κομισιόν δείχνει στην κατεύθυνση νέων «διορθωτικών μέτρων», καθώς όπως διαπιστώνουν «η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά σε ολόκληρη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών, περίπου δύο τρίτα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνονται, αναστέλλονται ή αποβαίνουν άγονοι». Η Κομισιόν δείχνει έτσι στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στη λαϊκή κατοικία, προκειμένου - όπως λένε - να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες.

Σ' αυτό το πλαίσιο και παρά την «πρόοδο» που διαπιστώνουν ότι έχει συντελεστεί, επισημαίνεται ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες», ενώ τα ήδη υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, «πρέπει» να εφαρμοστούν με συνέπεια.

Τα παραπάνω «φωτογραφίζουν» την επόμενη φουρνιά με τις αντιλαϊκές διατάξεις και άλλες παρεμβάσεις και «μεταφράζονται» σε μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, η οποία αφορά «κόκκινα» δάνεια ύψους πάνω από 50 δισ. ευρώ (μέχρι το 2021), με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της πρώτης κατοικίας, τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλα «κοράκια», καθώς και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, μεταξύ άλλων και σε βάρος μικρών επαγγελματιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με συνοπτικές διαδικασίες τα νέα «δώρα» στις τράπεζες (2019-12-12 00:00:00.0)
Μπίζνες με κρατικές ενισχύσεις στις πλάτες του λαού (2019-11-29 00:00:00.0)
«Αμπαλάρουν» το πακέτο με τις κρατικές εγγυήσεις (2019-11-14 00:00:00.0)
Πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, θηλιές πλειστηριασμών στο λαό (2019-10-11 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων με άξονα τα κέρδη των ομίλων (2019-08-17 00:00:00.0)
Μπαράζ πλειστηριασμών από σήμερα για τα «κόκκινα» δάνεια (2018-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ