Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Η Κίνα απαγόρευσε ελλιμενισμό σε αμερικανικά πολεμικά πλοία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στο Χονγκ Κονγκ, έκφραση και βαθύτερων αντιθέσεων της Κίνας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Βρετανία κ.ά.) στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Στο φόντο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνη και των βίαιων συγκρούσεων της αστυνομίας με τους διαδηλωτές, η Κίνα απαγόρευσε την είσοδο δύο πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον. Το «USS Green Bay» επρόκειτο να εισέλθει στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ στις 17 Αυγούστου και το «USS Lake Erie» τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού, Νέιτ Κρίστενσεν.

Εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης κατηγορούν τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις ότι υποδαυλίζουν ή ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι περίπλοκη και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα λυθεί προς όφελος της ελευθερίας» και «προς όφελος της Κίνας».

Μάλιστα ο Τραμπ επικαλέστηκε αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ανάπτυξη του κινεζικού στρατού «στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ», λέγοντας πως «όλοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι και ήρεμοι».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να μείνει έξω από τις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Τα σχόλια Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών έδωσαν «νέες και ισχυρές αποδείξεις στον κόσμο» ότι οι ΗΠΑ υποκινούν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Ακόμα, το Πεκίνο απέρριψε ως «εσφαλμένη» την ανακοίνωση που εξέδωσε για το Χονγκ Κονγκ την Τρίτη η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δηλώνοντας ότι συνιστά ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και ότι στέλνει «το λάθος μήνυμα σε βίαιους εγκληματίες - παραβάτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ