Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ψήνονται νέες αντιδραστικές αλλαγές

«Δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια και οι διαρροές σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα φέρει η ΝΔ το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βουλή, ενισχύοντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον καλπονοθευτικό του χαρακτήρα και λειτουργώντας ως ένα ακόμα στοιχείο «σταθεροποίησης» για το αστικό πολιτικό σύστημα και την απρόσκοπτη - ανεξάρτητα από κυβερνητικές εναλλαγές - υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαρροές των προηγούμενων ημερών κάνουν λόγο ότι το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται σε ανεβασμένο πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή, κοντά στο 4% - 5%, αλλά και σε κλιμακωτό μπόνους, που θα φτάνει έως και τις 40 έδρες, εφόσον το πρώτο κόμμα φτάσει στο 40%.

Να σημειωθεί ότι οι διαρροές αυτές θεωρήθηκαν και ως «άνοιγμα» προς τη μεριά του ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις και του οποίου τη στήριξη στο θέμα αυτό θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου οι αλλαγές να περάσουν μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης με 180 ψήφους και να ισχύσουν από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, στο μεταξύ, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «οι αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθούμε είναι η αναλογικότητα και η κυβερνησιμότητα. Το πόσο μπορεί να είναι το μπόνους εφόσον υπάρχει, θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης και αυτό. Είναι όλα ανοιχτά στο τραπέζι».

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα φέρει με ξεχωριστή διάταξη, όλα δείχνουν ότι προκρίνεται η επιστολική ψήφος, αλλά και ότι η ψήφος τους δεν θα αφορά την εκλογή ορισμένου αριθμού βουλευτών, αλλά θα υπολογίζεται ισότιμα και θα προσμετράται κανονικά στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που θα οδηγήσει μάλλον και σε αύξηση των βουλευτών Επικρατείας.

Αν τελικά οι διαρροές αυτές επιβεβαιωθούν, θα μιλάμε επί της ουσίας για αλλαγή του ίδιου του εκλογικού σώματος, αφού η ψήφος δεν θα αφορά όσους φύγανε στο εξωτερικό τα τελευταία οκτώ - δέκα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, και για τους οποίους μπορούν να βρεθούν τρόποι για να έρχονται και στην Ελλάδα να ψηφίζουν ή έστω με τον τρόπο που γίνεται στις ευρωεκλογές, με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά θα περιλαμβάνουν έναν απροσδιόριστο αριθμό μεταναστών τρίτης και τέταρτης γενιάς, κόσμος ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις έχει χάσει ενδεχομένως κάθε δεσμό με την Ελλάδα και ο οποίος δεν γίνεται να καθορίζει, χωρίς να έχει γνώση, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες των πολιτικών του επιλογών.

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και υποστήριξε όσον αφορά το πλαφόν εισόδου στη Βουλή ότι είναι «ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να συζητείται στα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ διαφόρων ομάδων εργασίας, αλλά δεν είναι θέμα που είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες», ενώ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση από την κυβέρνηση για να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό που κάνουμε, είναι να διευκολύνουμε την ψήφο των Ελλήνων, που βρίσκονται εκτός της Επικράτειας. Και πιστεύουμε, αποσυνδέοντας τα δύο νομοσχέδια, δηλαδή το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο από το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας βουλευτής που θα πει όχι σε ένα νόμο που στόχο έχει να διευκολύνουμε τους Ελληνες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο που διαμένουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ