Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Ανακύκλωση της ανεργίας, κυριαρχία και ενίσχυση της «ευελιξίας»

Διαρκής ανακύκλωση της ανεργίας, κυριαρχία και περαιτέρω αύξηση της μερικής απασχόλησης: Αυτά αποτυπώνονται στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τις ροές μισθωτής απασχόλησης τον Αύγουστο του 2019.

Χαρακτηριστικά, μόνο μέσα στον Αύγουστο καταγράφηκαν 192.314 απολύσεις, προσεγγίζοντας τον αριθμό των προσλήψεων, οι οποίες έφτασαν τις 195.425.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, το 56,91% ήταν για θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και μόνο το υπόλοιπο 43,08% για θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι τελευταίες βέβαια δεν παραπέμπουν σε θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, αφού πολύ μεγάλο κομμάτι τους αφορά θέσεις προσωρινής απασχόλησης. Χαρακτηριστικά, από το σύνολο των απολύσεων, το 38% αφορά σε λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Επιπλέον, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,03% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018.

Προκλητικός χαρτοπόλεμος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν δώσει τα ρέστα τους για την ενίσχυση της παραπάνω εργασιακής ζούγκλας που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προέβησαν σε έναν ακόμα γύρο κάλπικης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης.

Ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, με μια δήλωση καρμπόν με αυτές που έβγαζαν οι ομόλογοί του του ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζει ανακαλύπτοντας «ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο» επειδή οι προσλήψεις τον Αύγουστο είναι 3.000 παραπάνω από τις απολύσεις, την ίδια στιγμή που γενικεύονται η «ευελιξία» και η διαρκής κινητικότητα μεταξύ ανεργίας και δουλειάς με ημερομηνία λήξης! Πανηγυρίζει εξίσου προκλητικά γιατί οι 192.000 απολύσεις μέσα σε έναν μόνο μήνα είναι... «ευδιάκριτα λιγότερες» (κατά... 2.500) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018!

Αντίστοιχα, η Εφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται ότι «οι δύο πρώτοι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ σημαδεύτηκαν από δύο αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας», σημειώνοντας την αύξηση του ποσοστού της μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο και των απολύσεων τον Ιούλη.

«Ξεχνά» και αυτή ότι σε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παγιώθηκαν η τεράστια κινητικότητα και η κυριαρχία της «ευελιξίας» στις νέες προσλήψεις, ακριβώς γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν την ίδια πολιτική που λύνει τα χέρια του κεφαλαίου.

Μιλούν και οι δύο προκλητικά για τις απολύσεις, όταν και τα κόμματά τους και τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα από τη θέση του υπουργού Εργασίας εκτός όλων των άλλων ικανοποίησαν και την πάγια αξίωση του κεφαλαίου για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ