Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με προβλήματα και ελλείψεις ανοίγουν τα σχολεία

Με προβλήματα ξεκινά η σχολική χρονιά για τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τοποθετηθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί (Ειδικής Αγωγής, ειδικοτήτων κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν π.χ. τα τμήματα ένταξης στα Δημοτικά, να λειτουργήσει με προβλήματα η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στους δήμους Παύλου Μελά και Πυλαίας - Χορτιάτη (μέχρι και 30 παιδιά σε ένα τμήμα), ενώ ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις γονέων και μαθητών σχολείων που κρίθηκαν ακατάλληλα και θα μεταστεγαστούν σε χώρους που όπως φαίνεται δεν είναι κατάλληλοι για τη στέγασή τους.

Φαίνεται πως η μετεγκατάσταση του 1ου Πειραματικού στην παλιά Οικοκυρική Σχολή, επί της οδού Εγνατίας, ήταν μια απόφαση που πάρθηκε χωρίς να συνοδεύεται από τις αναγκαίες εργασίες. Γονείς και δάσκαλοι αντίκρισαν ένα κτίριο ερείπιο, με διαλυμένες αίθουσες, προαύλιο σε πολύ κακή κατάσταση, με ξηλωμένες εγκαταστάσεις, μη λειτουργικές τουαλέτες κ.λπ.

Αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί και για τη μετεγκατάσταση του 44ου Δημοτικού Σχολείου. Οπως έχει ανακοινωθεί, από 6θέσιο μετατρέπεται σε 3θέσιο και οι μαθητές του θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του 34ου Δημοτικού Σχολείου. Ο Σύλλογος Γονέων 34ου Δημοτικού αντιδρά στη μετεγκατάσταση των μαθητών, διατυπώνοντας ερωτήματα για το αν το κτίριο πληροί τις προδιαγραφές να στεγάσει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών με ασφάλεια.

Χτες ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις πρώτες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.

Σε ό,τι αφορά τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στη Δυτική Θεσσαλονίκη, λείπουν 6 αίθουσες προκάτ, καθώς δεν ήρθαν ποτέ αυτές που είχε υποσχεθεί το υπουργείο επί προηγούμενης ακόμα κυβέρνησης. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο δήμο Παύλου Μελά και ειδικότερα στην περιοχή της Ευκαρπίας, όπου δύο τμήματα θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν μέσα σε κοντέινερ και με 23 - 24 νήπια σε κάθε τμήμα. Για την κάλυψη των αναγκών στα άλλα νηπιαγωγεία έχουν επιστρατευτεί «προσωρινές» λύσεις που κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες, όπως π.χ. στη Νικόπολη, όπου για να μην κάνουν μάθημα τα παιδιά σε κοντέινερ θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα του υπνωτηρίου, κ.λπ.

Με δυσκολία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και την επόμενη χρονιά η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου, Αμπελοκλήπων - Μενεμένης και Νεάπολης - Συκεών, καθώς υπάρχει έλλειψη αιθουσών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Εύοσμο, όπου λείπουν 13 αίθουσες, ενώ ήδη εδώ και χρόνια πολλοί μαθητές νηπιαγωγείων και Δημοτικών κάνουν μάθημα σε KIBO. Σε Κορδελιό, Αμπελόκηπους και Νεάπολη εκτιμάται ότι λείπουν από 4 αίθουσες αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, εντοπίζονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα Δημοτικά (εικαστικούς, μουσικούς, θεατρολόγους), αλλά και παράλληλης στήριξης.

Στα Ειδικά Σχολεία και στα τμήματα ένταξης υπάρχουν 16 κενά σε Δημοτικά και 2 σε νηπιαγωγεία. Και όπως αναφέρθηκε, με προτεραιότητα θα καλυφθούν τα κενά στα Ειδικά Σχολεία και σε δεύτερη φάση στα τμήματα ένταξης.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η μεταφορά περίπου 300 μαθητών από τα Κέντρα Προσφύγων προς τα σχολεία όπου έχουν εγγραφεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΟΜ δεν έχει εξασφαλίσει το σχετικό κονδύλι για την οργανωμένη μεταφορά τους.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Γ. Δελής σημείωσε: «Επιβεβαιώνονται οι γνωστές ελλείψεις των σχολείων σε υποδομές και σε προσωπικό εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης και από τη σημερινή κυβέρνηση. Η δίχρονη Προσχολική Αγωγή σε αρκετές γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να στεγαστεί σε κοντέινερ, μιας και η υποχρεωτικότητά της δεν συνοδεύτηκε ούτε από την αντίστοιχη οικονομική της στήριξη ούτε από οποιοδήποτε στεγαστικό πρόγραμμα, ενώ και στην Ειδική Αγωγή επιχειρείται να κρυφτούν τα προβλήματά της με αλχημείες στο προσωπικό της, αφού είναι γνωστό ότι αυτό δεν επαρκεί για όλες της τις ανάγκες. Οσο για τα σχολεία, μπορεί να ανοίγουν σε δυο μέρες, αλλά ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί με τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή για μια Παιδεία αντίστοιχη των σημερινών αναγκών και αντάξια των παιδιών των λαϊκών οικογενειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ