Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το Προσφυγικό και η Frontex

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε πρόσφατα. Σε μια ακόμα εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση διαπιστώνει ότι η κατάσταση απαιτεί τη «διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής»!

Η πολιτική αυτή κατά ένα μέρος επιβεβαιώνει και ενισχύει όσα είχε συμφωνήσει προηγουμένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως:

  • Εφαρμογή της καταστροφικής, για πρόσφυγες - μετανάστες καθώς και τους κατοίκους των νησιών, Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και των άθλιων hot spots.
  • Ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο.

Κατά ένα άλλο μέρος η πολιτική «σθένους» της κυβέρνησης ΝΔ προσθέτει επιπλέον και κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των αιτούντων άσυλο, που απορρίφθηκε η αρχική αίτησή τους.

Επίσης αποφασίστηκε, σαν σταγόνα στον ωκεανό, η οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων και η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων. Στο τέλος έγιναν και κάποιες γενικόλογες αναφορές για στήριξη των τοπικών κοινωνιών, για τις οποίες πολύ αμφιβάλλουμε αν και πότε θα γίνουν πράξη.

Ας επικεντρωθούμε όμως στη Frontex. Από το 2004, στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ για αποτροπή - καταστολή των μεταναστευτικών ροών, η Frontex οργανώνει στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται με μέσα και προσωπικό που συνεισφέρουν χώρες της ΕΕ, σε συνεργασία με τρίτες χώρες.

Εδώ υπάρχουν πολλά ερωτήματα, που πρέπει να προβληματίσουν όλους τους ανθρώπους του λαού, ακόμα περισσότερο τους αγνούς πατριώτες συναδέλφους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας! Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο των συνόρων; Ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων «εταίρων» της Frontex εκεί όπου η Τουρκία αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα και στις αμφισβητούμενες ελληνικές νησίδες, όταν η ίδια η ΕΕ «νίπτει τας χείρας της» για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας; Αλλά και για το ΝΑΤΟ, το Αιγαίο, πύλη εισόδου - εξόδου της Ρωσίας στη Μεσόγειο, είναι ενιαίος επιχειρησιακός χώρος. Πίσω από όλα αυτά πρέπει να διακρίνουμε τη συνδιαχείριση - συνεκμετάλλευση του πλούτου του πελάγους, που σημαίνει ότι σιγά σιγά τα κυριαρχικά δικαιώματα πάνε στην άκρη, με ...χειροκροτητές διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες που επείγονται να πάρουν το μερίδιό τους από τα κέρδη!

Παρά το ανθρώπινο δυναμικό, τους οικονομικούς πόρους που διατίθενται, τα μέτρα που λαμβάνονται, το πλήθος και τις δυνατότητες των μέσων (πλοία, αεροπλάνα, ελικόπτερα, οχήματα κ.τ.λ.), την εκπαίδευση του προσωπικού, τον συντονισμό και τη «συνεργασία» με την Τουρκία κ.λπ., η μετακίνηση των προσφύγων όλο και αυξάνει. Οι επιχειρήσεις της Frontex και των ελληνικών αρχών μετατρέπονται τελικά σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ναυαγών. Και αυτό θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν οι ρίζες του κακού, δηλαδή ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η φτώχεια που γεννά ο καπιταλισμός. Τους πολέμους πάλι προκαλούν οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για την εξασφάλιση πηγών υδρογονανθράκων, των δρόμων μεταφοράς τους, την εξασφάλιση σφαιρών επιρροής. Στους πολέμους αυτούς, άρα και σε μια από τις αιτίες του προσφυγικού προβλήματος, συμμετέχει και η χώρα μας διαχρονικά!

Γι' αυτό αγωνιζόμαστε:

  • Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους! Να κλείσουν οι βάσεις, έξοδος της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ενοπλες Δυνάμεις αποκλειστικά για την άμυνα των συνόρων. Οχι στη συνδιαχείριση - συνεκμετάλλευση του Αιγαίου!
  • Εξω η Frontex!
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Οσο υπάρχουν πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, να στέλνονται πλοία και αεροσκάφη για την παραλαβή τους κατευθείαν για τις χώρες προορισμού τους.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ