Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Το κυνήγι μιας φυλής

Οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μπάρι Σάλιβαν στην ταινία «Ο δραπέτης»
Οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μπάρι Σάλιβαν στην ταινία «Ο δραπέτης»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, ένα πολιτικό γουέστερν του σκηνοθέτη Αμπραχάμ Πολόνσκι, ο οποίος επέστρεψε στο Χόλιγουντ μετά από 21 χρόνια εξαιτίας των μακαρθικών διώξεων, προβάλλεται σήμερα από την ΕΤ-1. Πρόκειται για έναν ύμνο στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

«Ο δραπέτης», σε σκηνοθεσία Αμπραχάμ Πολόνσκι.

Το 1909 όσοι από τους Ινδιάνους των ΗΠΑ έχουν επιζήσει φυτοζωούν σε καταυλισμούς. Ενας από αυτούς, ο νεαρός Γουίλι, σκοτώνει κατά λάθος τον πατέρα της κοπέλας του και καταφεύγει στα βουνά. Οι τοπικές εφημερίδες συνδέουν το φυγάδα με επικείμενη δολοφονία του Προέδρου, που επισκέπτεται την περιοχή. Η προπαγάνδα κατά των Ινδιάνων οργιάζει. Αποσπάσματα χτενίζουν την ύπαιθρο και αναγκάζουν τον Γουίλι να βαφτεί με τα χρώματα του πολέμου και να αρχίσει αντάρτικο. Οι μόνοι λευκοί που δείχνουν κάποια συμπάθεια είναι μια γιατρός και ο Κούπερ ο σερίφης που τον καταδιώκει. Πρόκειται για ένα δυνατό πολιτικό δράμα που καταγράφει με ωριμότητα την πολιτισμική αφύπνιση ενός εξαμερικανισμένου ιθαγενή της Αμερικής. Παρά τη λυρική ομορφιά του τοπίου, η Αγρια Δύση φαντάζει άσχημη. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σούζαν Κλαρκ, Κάθριν Ρος, Μπάρι Σάλιβαν, Τσαρλς Μακ Γκρο (ΕΤ-1, 23.35).

«Φλερτάροντας με τη φωτιά», σε σκηνοθεσία Γκλεν Γκόρντον Κάρον.

Ο πυροσβέστης Γουάιλντερ και ο πλανόδιος κλόουν Γουάλας Φάουντγόγιαρντ είναι δύο αδέλφια για τα οποία μπορεί να πει κανείς ότι έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους: Πρώτον τη φωτιά! Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι είναι χαρισματικοί, μπορούν δηλαδή να ανάβουν, στην κυριολεξία, φωτιά με τη σκέψη τους. Και δεύτερον είναι ερωτευμένοι με την ίδια γυναίκα... τη Βίντα, που εκτός από... πυρομανής, είναι και σύζυγος του Γουάιλντερ, ενός εκ των δύο αδελφών. Ο Γουάιλντερ, ωστόσο, είναι εκείνος που αρνείται κατηγορηματικά να χρησιμοποιήσει το έμφυτο ταλέντο του, εν αντιθέσει με τον Γουάλας, που επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει πλούτο και δόξα. Οι δρόμοι των δύο αδελφών χωρίζουν, αλλά πέντε χρόνια αργότερα ο Γουάλας επιστρέφει. Αυτή τη φορά, τα... πυρά τους θα διασταυρωθούν εξαιτίας της βεντέτας με μήλο της έριδος τη Βίντα... Πρωταγωνιστούν: Ντένις Κουέιντ, Ντέμπρα Γουίνγκερ, Αρλις Χάουαρντ, Εμετ Γουόλς (MEGA, 01.15).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ