Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ως «πρόβλημα για την κτηματαγορά» βλέπει ο Τραμπ τους άστεγους...

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.--

Διήμερη επίσκεψη στην Καλιφόρνια ολοκληρώνει σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναγνωρίζοντας χτες τη μεγάλη αύξηση του αριθμού αστέγων σε μία από τις πιο πλούσιες πολιτείες της χώρας. Δεν φάνηκε όμως να ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των αιτιών του οξυμένου προβλήματος των αστέγων (έλλειψη προσιτής στέγης για λαϊκά νοικοκυριά, χαμηλοί μισθοί και ελαστικές εργασιακές σχέσεις που δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο κ.ά.). Η πρώτη του σκέψη ήταν αφενός να επικρίνει τις πολιτικές των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια - κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν να καταστρέφονται μεγαλουπόλεις όπως το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο - και αφετέρου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις αρνητικές επιπτώσεις της έκρηξης του αριθμού αστέγων στην... κτηματαγορά: «Μιλώ με ενοικιαστές, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι άνθρωποι από το εξωτερικό. Θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει». Και συνέχισε, δίχως το παραμικρό ενδιαφέρον για τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας: «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κατά μήκος των καλύτερων αυτοκινητοδρόμων μας, στους καλύτερούς μας δρόμους, στις καλύτερες αίθουσες εισόδους των κτιρίων, κτιρίων για τα οποία άνθρωποι πληρώνουν τεράστιους φόρους, όπου πήγαν εξαιτίας της αίγλης... Και από το πουθενά, έχουν σκηνές, εκατοντάδες σκηνές και άνθρωποι ζουν στο λόμπι των κτιρίων των γραφείων τους, και θέλουν να φύγουν...». Ανέφερε στη συνέχεια την πιθανότητα δημιουργίας μίας «ομάδας κρούσης», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτιμάται ότι στην Καλιφόρνια υπάρχουν τουλάχιστον 130.000 άστεγοι. Μόνο στο Λος Αντζελες ο αριθμός αυξήθηκε κατά 12% το 2018, με περισσότερους από 59.000 ανθρώπους κατά μέσο όρο να κοιμούνται κάθε βράδυ σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης, σε οχήματα ή στο δρόμο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Στο Λος Αντζελες, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Καλιφόρνιας, το φαινόμενο τροφοδοτείται από την έκρηξη των τιμών των ενοικίων.

Ο Τραμπ βρέθηκε στην Καλιφόρνια για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την προεκλογική εκστρατεία του ενόψει εκλογών του 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ