Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΑΣ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Καταγγέλλει την υπογραφή σύμβασης πίσω από την πλάτη των εργαζομένων

Προβλέπει καθήλωση μισθών και δικαιωμάτων για τα επόμενα δύο χρόνια

Από τη συμμετοχή εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη» σε παλιότερη κινητοποίηση
Από τη συμμετοχή εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη» σε παλιότερη κινητοποίηση
Την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης πίσω από την πλάτη των εργαζομένων καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης».

«Στο ίδιο έργο θεατές», όπως σχολιάζει η ΔΑΣ, οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά ενημερώθηκαν για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης «μέσω του μηχανισμού της εργοδοσίας (εσωτερικό mail) και του διαδικτύου», ενώ τα δύο επιχειρησιακά σωματεία, με ανακοινώσεις τους κατόπιν εορτής, «μας ενημέρωσαν ότι απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειές τους και υπέγραψαν 2ετή σύμβαση (ισχύς μέχρι 31/1/21)».

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η Σύμβαση προβλέπει «καθήλωση των μισθών και των δικαιωμάτων μας για τα επόμενα δύο χρόνια». Οσον αφορά το «τυράκι» της ιδιωτικής ασφάλισης για νοσοκομειακή περίθαλψη, που ρίχνει η εργοδοσία στους εργαζόμενους, η ΔΑΣ προειδοποιεί ότι «καμία υποχώρηση, καμία συμφωνία και καμία ανοχή δε μπορεί να υπάρχει για ενδεχόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στην Ασφάλιση, στην Υγεία μας».

Σχολιάζοντας τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, η ΔΑΣ σημειώνει ότι οι ίδιες διοικήσεις που παρέδωσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εργοδοσία και στους διευθυντικούς μηχανισμούς, μέσα από διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών, «δεν έχουν βγάλει κουβέντα για τα 6ήμερα χωρίς ρεπό μέσω τροποποιητικών συμβάσεων», για τους «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους των 10 ημερών σε αποθήκες και καταστήματα κατά τις εορταστικές περιόδους», για τη «μείωση μισθών με το κόψιμο των υπερωριών στους ημιαπασχολούμενους», για τα «ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας» και τις συνθήκες εντατικοποίησης.

Η ΔΑΣ υπενθυμίζει ότι από τις 16/5/19 είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για Συλλογική Σύμβαση που να υπηρετεί το αίτημα για σύγχρονους όρους αμοιβής και εργασίας, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι την εξασφάλιση των κερδών της εταιρείας. Η πρόταση αυτή προέκυψε μέσα από συλλογικές διαδικασίες (συσκέψεις, περιοδείες), ενώ ζητήθηκε από τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου η σύγκληση ανοιχτής συνεδρίασης του ΔΣ και Γενικής Συνέλευσης, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να πουν τη γνώμη τους.

«Δεν τρέφαμε καμία αυταπάτη για το ρόλο τους!», τονίζει η ΔΑΣ. Εξάλλου, οι ίδιοι που υπέγραψαν σύμβαση χωρίς να απευθυνθούν στους εργαζόμενους, δεν έχουν ψελλίσει λέξη για την επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μέσα από το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που κατέθεσε η ΝΔ. «Μάλλον τους διευκολύνει ακόμα περισσότερο η ψήφισή του», σχολιάζει η ΔΑΣ, αφού πρόκειται για δυνάμεις που δεν θέλουν συλλογικές, ζωντανές διαδικασίες, όπως Γενικές Συνελεύσεις, για την οργάνωση της πάλης, αλλά τους βολεύει η ηλεκτρονική ψηφοφορία, «αφού βγαίνουν από μεγάλο κόπο να πηγαινοφέρνουν τους συναδέλφους στην κάλπη, για να εκλέγονται οι εκλεκτοί της εργοδοσίας».

«Τέτοια σωματεία θέλουν εργοδότες και κυβέρνηση, μηχανισμούς στήριξης των επιχειρηματικών τους σχεδίων!Εμείς αγωνιζόμαστε για σωματεία εργαζομένων, που ο κάθε εργαζόμενος θα έχει λόγο μέσα από τις συλλογικές, ζωντανές τους διαδικασίες, θα οργανώνουν την πάλη μας απέναντι στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική και τον εργασιακό μεσαίωνα», καταλήγει η ΔΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ