Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΔΑΛΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΔΑΛΗΣ
ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ - ΤΖΙΩΚΑ, μαχήτριας του ΕΛΑΣ και αξιωματικού του ΔΣΕ, πολιτικής πρόσφυγα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, της ΠΑΛΑΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ που υπηρέτησε στο Υγειονομικό του, και του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΤΑΣΙΔΗ (ψευδώνυμο Βελισάριος - Γιάγκος) που σκοτώθηκε στο Μακρύγιαλο Κατερίνης, τον Ιούλη του 1947, κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Πιέρια.

Ηταν μέλη της ηρωικής γενιάς που μέχρι τέλους έμειναν πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Δεν τους ξεχνάμε. Στη μνήμη τους προσφέρουμε 100 ευρώ για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

Η οικογένεια

***

Στη μνήμη της μαμάς μου, ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΤΣΙΡΙΔΟΥ, που για πολλά χρόνια στήριξε αθόρυβα τη δράση του Κόμματος, προσφέρω στην ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ 200 ευρώ.

Βλισίδου Σούλα

***

ΦΩΤΟ

«Το παλικάρι που 'φυγε μ' ορθή την κεφαλή του δεν το σκεπάζει η γης οργή, σκουλήκι δε τ' αγγίζει.

Φτερά στη ράχη του έβγαλε κι όλο χιμάει τ' αψήλου, και σμίγει με τους σταυραετούς και τους χρυσούς αγγέλους».

Αυτός ήταν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ. Δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ και πάλεψε με το κεφάλι ψηλά για τις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Με το κεφάλι ψηλά αντιμετώπισε την «επάρατη νόσο», με το κεφάλι ψηλά «έφυγε» ξημερώματα της 24ης Σεπτέμβρη 2013 σε ηλικία μόλις 21 ετών, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό, απέραντο πόνο και, επιπλέον, σ' εμάς τους γονείς του και στην αδελφή του μια «παράλογη» υπερηφάνεια για τον τρόπο που έζησε και πέθανε.

ΚΑΡΤΑΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΤΑΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στη μνήμη του οι γονείς του Φαίδων και Βικτωρία Τηλκερίδη και η αδελφή του Αυγή προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού και θείου ΙΩΑΝΝΗ Ν. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, που έζησε σε όλη του τη ζωή αταλάντευτος και συνεπής στις ιδέες του και «έφυγε» στις 9/9/2019, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 60 ευρώ.

Βασιλεία Ζαχαροπούλου

Τα ανίψια του

***

ΦΩΤΟ

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗΣ (Μαζαράκης) υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη του ΚΚΕ στην Ιθάκη. Αγωνιστής με αναπτυγμένο το αίσθημα της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης, για τον οποίο εχθροί και φίλοι έλεγαν και λένε τα καλύτερα.

Στη μνήμη του μεγάλου αυτού Θιακού κομμουνιστή, που δεν είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω προσωπικά, προσφέρω στο Κόμμα 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ιθάκης.

Γιάννης Βαγιακάκος, Ηράκλειο Κρήτης

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του συντρόφου ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΕΥΓΕΝΙΟΥ, 29 χρόνια μετά το θάνατό του, μέλους του ΚΚΕ από το '42 και μαχητή του ΔΣΕ, του συντρόφου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΥΚΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, καθώς και της ΕΠΟΝίτισσας αδερφής μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΜΟΥ, προσφέρω 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Μαρία Ιωαννίδου

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Νάσου) ΝΤΕΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΝΤΕΡΟΥ, που απεβίωσε στις 15 Αυγούστου 2019, προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ.

Η σύζυγος και οι κόρες του Αγλαΐα, Αγνή και Λούλα

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας ξαδέλφου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Νάσου) ΝΤΕΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΝΤΕΡΟΥ, που απεβίωσε στις 15 Αυγούστου 2019, προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

Τα ξαδέρφια του Γιώργος και Ελένη Νταϊλιάνη

***

Στη μνήμη του αγαπητού φίλου και συναδέλφου ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ, που απεβίωσε στις 26 Αυγούστου 2019, προσφέρω στον «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Η φίλη και συνάδελφος Αγλαΐα Ντεροπούλου

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ (φωτ.), των γονιών του, ΧΡΗΣΤΟΥ (φωτ.) και ΣΟΦΙΑΣ ΑΔΑΛΗ (φωτ.), και των γονιών της Βικτωρίας, ΣΤΕΡΙΑΝΗΣ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΙΤΣΟΥΛΗ, η σύζυγός του Βικτωρία, τα παιδιά του, Σοφία, Μαργαρίτα, Χρήστος, και τα εγγόνια του, Ουρανία και Βικτωρία, προσφέρουν 50 ευρώ, ενίσχυση στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» πρόσφατα από κοντά μας η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΑΤΡΟΥ, που υπήρξε αγωνίστρια σε όλη της τη ζωή. Από Αετόπουλο την περίοδο της Κατοχής, με τον σύζυγό της Μακρονησιώτη Βαγγέλη Ιατρού και μέχρι το τέλος.

Στη μνήμη της προσφέρουμε για την ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ, μέσω των ΚΟ Ιωαννίνων, Πυλαίας Θεσσαλονίκης και Θάσου.

Η οικογένειά της

***

Στις 9/9/2019 «έφυγε» από τη ζωή αναπάντεχα η ΒΑΓΓΕΛΙΑ ΡΑΠΤΗ από το Καραβόσταμο Ικαρίας. Στη μνήμη της καθώς και στην άσβεστη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ και της ΘΕΟΔΟΣΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ, επίσης από το Καραβόσταμο, η εξαδέλφη της Βαγγελία Χατζηνάκη προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Καραβοστάμου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗ (φωτ.), που πέρασε 12 χρόνια φυλακή, εξορίες και πέθανε στη φυλακή, του συζύγου μου, ΠΑΝΟΒΛΕΠΗ ΒΑΣΙΛΗ, μαχητή του ΔΣΕ, που τον Αύγουστο του 1949 μετά τις μάχες σε Γράμμο και Βίτσι περάσαμε στην Αλβανία και από εκεί στη Ρωσία, όπου πέθανε, του κουνιάδου μου, ΠΑΝΟΒΛΕΠΗ ΤΑΚΗ, μαχητή του ΔΣΕ, λοχαγού, που σκοτώθηκε στο Γράμμο, όλων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προσφέρω στο ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ν. Κόσμου.

ΑΔΑΛΗ ΣΟΦΙΑ
ΑΔΑΛΗ ΣΟΦΙΑ
Χρυσάνθη Πανοβλέπη, μαχήτρια του ΔΣΕ, από το Γλυκονέρι Καστοριάς

***

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗ, πιστού μέλους του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Εκτελωνιστών προσφέρουμε 300 ευρώ.

***

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ, πιστού μέλους του Κόμματος, προσφέρω μέσω της ΚΟΒ Εκτελωνιστών 100 ευρώ.

Θρασύβουλος Αβάσταγος

***

ΦΩΤΟ

Στις 13 Αυγούστου «έφυγε» απ' τη ζωή ο σύντροφος ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΙΤΚΟΣ, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άξιο μέλος του ΚΚΕ. Ηταν παράδειγμα προσφοράς και αγώνα.

Γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη το 1936 και ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΑΜ. Μεγαλωμένος στη φτώχεια και στη βιοπάλη, μετά το στρατό φεύγει το 1961 για τη Γερμανία, όπου δουλεύει ως βιομηχανικός εργάτης, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά και πολιτικά μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ. Οργανώνεται το 1968 στο λεγόμενο ΚΚΕ Εσωτερικού, όμως γρήγορα αποχωρεί, γίνεται μέλος του ΚΚΕ και στρατεύεται με την πολιτική του, τα ιδανικά και τις αξίες του. Επί χούντας στη Γερμανία κυνηγήθηκε, ξυλοκοπήθηκε για την αντιδικτατορική του δράση, κηρύχθηκε παράνομος, του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα.

Το 1995 επιστρέφει συνταξιούχος στην Ελλάδα και ζει στην Τσαριτσάνη. Ηταν μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ και διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟΒ Συνταξιούχων Ελασσόνας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελασσόνας και πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με ιδιαίτερη έγνοια και προσήλωση στα καθήκοντά του.

Ηταν μπροστάρης σε όλους τους αγώνες. Ξεχώριζε για την ακλόνητη πίστη του, τη μαχητικότητά του, την ανιδιοτελή προσφορά του. Πρωτοπόρος στη δουλειά με τον «Ριζοσπάστη», τη μόνιμη έγνοια του, όχι απλώς καθημερινός αναγνώστης αλλά διακινητής σταθερός μέχρι το τελευταίο φύλλο, να φτάσει σε όσο περισσότερους γίνεται η φωνή της εργατιάς, του λαού, του δίκιου. Πρωτοπόρος την οικονομική δουλειά, στα πλάνα, στους στόχους, κατανοούσε τη μεγάλη σημασία τη ενίσχυσης του Κόμματος και οικονομικά, για να διεξάγει αποτελεσματικά την πάλη του.

ΔΟΥΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΔΟΥΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Ηταν παρών σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και υποψήφιος, όπου τον χρειαζόταν το Κόμμα σε νομαρχιακές, δημοτικές και τοπικές εκλογές. Στις δύσκολες στιγμές του 1989-1991 στάθηκε δίπλα στο Κόμμα, όταν φυσούσε ο άγριος άνεμος της αντεπανάστασης και έδινε τον αγώνα να μη διαλυθεί από τη θύελλα των ανατροπών και τον οπορτουνισμό. Είχε στέρεη πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει.

Ηταν η ψυχή του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ειδικά από το 2008 μέχρι και σήμερα. Ξεπερνούσε κάθε φορά τον εαυτό του, διακινούσε δεκάδες περιοδικά της Εθνικής Αντίστασης, φρόντιζε για την οικονομική ενίσχυση του παραρτήματος, πρωτοστατούσε στην οργάνωση εκδηλώσεων τιμής των αγωνιστών, των θυμάτων του τιτάνιου αυτού αγώνα, στην πραγματοποίηση εκδρομών και επισκέψεων σε τόπους μαρτυρίου που έγραψαν ηρωικές σελίδες οι αντάρτες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ.

Με την προσωπικότητά του, τη ζωντάνια του, τη θέλησή του για προσφορά, αφήνει έντονα αποτυπώματα σε όλους όσοι τον έζησαν από κοντά, στους οικείους του, στους συγγενείς, στους συντρόφους και τους φίλους του. Φρόντισε να αφήσει παρακαταθήκη με το παράδειγμά του, τη ζωή του όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές, στους συντρόφους του. Εκπλήρωσε στο ακέραιο το καθήκον του.

Στη μνήμη του Θανάση Βίτκου, αντί μνημοσύνου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 300 ευρώ.

Οι αδερφές, ο γαμπρός και τα ανίψια του


ΤΖΙΩΚΑ-Καρτασίδου ΕΛΕΝΗ
ΤΖΙΩΚΑ-Καρτασίδου ΕΛΕΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) ΑΔΑΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) ΑΔΑΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ

ΛΥΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΛΥΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΠΑΛΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ -ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ
ΠΑΛΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ -ΚΑΡΤΑΣΙΔΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΙΤΚΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΙΤΚΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗΣ (ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ)
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗΣ (ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΑΤΡΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΑΤΡΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ