Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες τουρκικές «προειδοποιήσεις»

Αντιδρώντας στη νέα συμφωνία για το «οικόπεδο» 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (GCA) για «αποτυχία να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας». Η Αγκυρα επιμένει μάλιστα ότι «τμήμα του "7" βρίσκεται μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει «επ' ουδενί σε καμία άλλη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχή για την οποία δεν έχουν άδεια», αλλά και θα συνεχίσει «να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της». Ταυτόχρονα, η Αγκυρα χαρακτηρίζει τις ενέργειες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» ξανά «μονομερείς», που «δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου» και υπενθυμίζει την πρόταση για συγκρότηση κοινής επιτροπής για την αξιοποίηση των (κυπριακών) υδρογονανθράκων, πριν από την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού. Ακόμα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «προειδοποιούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες (να μη προχωρήσουν) σε επιχειρούμενες δραστηριότητες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας εμπιστευόμενες τις άκυρες άδειες της "ελληνοκυπριακής διοίκησης"».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας την Παρασκευή σε συνέδριο με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος στην Κύπρο» έκανε λόγο για «αυξημένες επιθέσεις» που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της χώρας του και τόνισε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Την ίδια μέρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, επανέλαβε ότι η Αγκυρα «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όπως και το 1974». Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, είπε πως «δεν δεχόμαστε το καθεστώς της μειονότητας για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της νήσου», αφού πρώτα είχε αναφέρει ότι η Αμμόχωστος «θα ανοίξει για κατοίκηση, με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο, βάσει ιστορικών στοιχείων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ