Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Συλλαλητήρια με τρακτέρ για τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι

Σήμερα στην κεντρική πλατεία του Παλαμά και στον Κόμβο Πλατυκάμπου - Αγιάς

Σε συλλαλητήρια με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία του Παλαμά στις 12 το μεσημέρι και στον Κόμβο Πλατυκάμπου - Αγιάς στις 11 π.μ. προχωρούν σήμερα Δευτέρα οι βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας και της Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι.

Παράλληλα, ζητούν άμεση και κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, για να του θέσουν τα αιτήματά τους για την εμπορία και τιμή του βαμβακιού.

Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις πάρθηκε μετά σε μαζικές συσκέψεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και καλλιεργητών, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν να πληρωθούν τον ιδρώτα τους σε τιμή αντίστοιχη της εξαιρετικής ποιότητας του βαμβακιού, τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα για τις ανάγκες τους και τον οικογενειακό προγραμματισμό, εναρμονισμένη και με τη χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος. Δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάτσουν με σταυρωμένα χέρια όταν εκμεταλλεύονται τον κόπο τους πουλώντας κοψοχρονιά το προϊόν τους.

Στις συσκέψεις που έγιναν, αναδείχτηκε το αίσχος των ανοιχτών τιμών με τις οποίες στην ουσία παραδίδουν και δεν πουλάνε το προϊόν χωρίς να γνωρίζουν πότε, αν και πόσο θα πληρωθούν τον κόπο τους, αναδείχθηκαν οι χαμηλές και εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι τα τελευταία χρόνια και φέτος, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη χρηματιστηριακή τιμή αλλά κυρίως στην εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού. Οι τιμές αυτές δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, είναι 20% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια εισοδήματος, καθώς εμφανίζονται πολύ περισσότερα καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού, με συνέπεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνδεδεμένη ενίσχυση. Χαρακτηριστικό είναι πως τη φετινή χρονιά οι εκκοκκιστές αναμένεται να πληρώσουν κάτω από 0,40 ευρώ το κιλό!

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σε Λάρισα και Καρδίτσα υπογραμμίζουν επίσης στο κάλεσμά τους ότι «η διεπαγγελματική οργάνωση βάμβακος, στην οποία κουμάντο κάνουν οι εκκοκκιστές, δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα των παραγωγών, είναι εργαλείο για τη μεγαλύτερη κερδοσκοπία τους σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών».

Αναδεικνύουν ακόμα την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν προστατεύει τον κόπο και τον μόχθο των παραγωγών και επιτρέπει αυτή την ασυδοσία στις τιμές.

Το κάλεσμα καταλήγει σημειώνοντας: «Είναι ώρα ευθύνης και απόφασης για τον καθένα. Εχουμε τη θέληση και τη δύναμη να επιβάλουμε λύσεις και ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων που διεκδικούμε, όπως έχει γίνει πολλές φορές έως τώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των αγροτικών συλλόγων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ