Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΜΠ
Παρέμβαση για τις πρυτανικές εκλογές

«Οι εργαζόμενοι και το διδακτικό προσωπικό δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την επιλογή μεταξύ των επίδοξων πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων. Τα νέα όργανα διοίκησης θα αναλάβουν, από την πρώτη κιόλας στιγμή, την εξειδίκευση και προώθηση στο ΕΜΠ των αναδιαρθρώσεων που όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στηρίζουν και υποστηρίζουν», ξεκαθαρίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο ΕΜΠ, με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χτες στο Ιδρυμα.

Με την ανακοίνωσή τους, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ καλούσαν εργαζόμενους και διδάσκοντες «να αξιοποιήσουν το λευκό ή το άκυρο και να δώσουν ένα μήνυμα αντίστασης στις αντιδραστικές εξελίξεις που έχουν φέρει όλες οι κυβερνήσεις και στα όργανα διοίκησης που τις υλοποιούν».

Να σηματοδοτήσουν και με την ψήφο τους αυτή «το αίτημα για μια πραγματικά ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις» και να στείλουν μήνυμα «ότι την επόμενη μέρα τόσο η νέα διοίκηση όσο και η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βρουν απέναντι στα σχέδιά τους την οργανωμένη πάλη εργαζομένων, διδασκόντων και φοιτητών!».

Σε κοινό έδαφος όλοι οι υποψήφιοι

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «δεν υπήρξε και ούτε φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει διοίκηση με βάση και τους σημερινούς συσχετισμούς που να συγκρούεται με την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, τις κατευθύνσεις της Μπολόνια, τον κατακερματισμό και την κατηγοριοποίηση των τίτλων σπουδών και των αποφοίτων, τις πιστοποιήσεις του ΤΕΕ, την τραγική κατάσταση με τους εργολαβικούς εργαζόμενους "δεύτερης κατηγορίας", αλλά ούτε και με τους φραγμούς στην Ερευνα, τα υποχρεωτικά και απλήρωτα πάρεργα των υποψήφιων διδακτόρων, τις πενιχρές και ελάχιστες υποτροφίες στους νέους ερευνητές.

Κανένας πρύτανης ή αντιπρύτανης δεν μπορεί ούτε και θέλει να τα βάλει με το "Πολυτεχνείο ΑΕ", που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια (επιλέξιμες δαπάνες, κόστος - όφελος κ.λπ.) και για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων (εργολαβίες, περιεχόμενο ερευνητικών προγραμμάτων, κριτήρια αξιολόγησης κ.λπ.). Χρειάστηκε τρία χρόνια και σκληρούς αγώνες των φοιτητών για να αναγκαστεί η απερχόμενη Σύγκλητος να σταματήσει το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα "Ranger", τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιοποιηθούν από τη Frontex για να πνίγει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Αιγαίο.

Ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις των υποψηφίων, είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα όλοι οι υποψήφιοι ως συγκλητικά μέλη δεν χρειάστηκε να διαφωνήσουν μεταξύ τους, βρίσκοντας πάντα "κοινό τόπο" και ομόφωνες αποφάσεις στη Σύγκλητο.

Αποφάσεις που νομιμοποίησαν και έδωσαν έδαφος για τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που προώθησαν και διαχειρίστηκαν εργολαβίες σε καθαριότητα, σίτιση, συντήρηση, που ενέκριναν ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, είναι γνωστή η τακτική όλων τους, στα λόγια να καταδικάζουν το ένα ή το άλλο αντιλαϊκό μέτρο και στην πράξη να το ψηφίζουν και να το εφαρμόζουν πάση θυσία. Εξάλλου, κάθε φορά που εργαζόμενοι και φοιτητές διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, βρίσκονταν απέναντι στο γνωστό πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ διοίκησης και υπουργείου.

(...) Η αστική τάξη και τα κόμματά της έχουν ανάγκη τέτοιες διοικήσεις και όργανα που είναι διατεθειμένα να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και ταυτόχρονα μπορούν να "διαχειριστούν" τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εργαζομένων.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και το διδακτικό προσωπικό έχουν ανάγκη από ισχυρά σωματεία και ταξικούς αγώνες που θα αντιπαλεύουν τις αναδιαρθρώσεις και θα διεκδικούν σύγχρονους όρους δουλειάς και δικαιώματα. Η πείρα των αγώνων που προηγήθηκαν, δείχνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίζονται στη συλλογική τους οργάνωση και διεκδίκηση, στον ταξικό αγώνα και όχι στους πρυτάνεις και τις εκάστοτε διοικήσεις του ΕΜΠ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ