Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στην πεπατημένη και μακριά από την ουσία

Για μια ακόμα φορά η ένταση της καταστολής επιλέγεται ως «λύση» από την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα, όπως φαίνεται από τις πρώτες συζητήσεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, και αυτό το νομοσχέδιο - όπως και άλλα τέτοια που είχαν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις στο παρελθόν - μένει μακριά από την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό (και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο) και τη μετατροπή τους σε πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων με σκοπό τα κέρδη.

Αντίθετα, σε άλλη μια προσπάθεια να «χρυσωθεί» το χάπι, και κυρίως με μέλημα την καλύτερη προστασία του «προϊόντος» από τις συνέπειες της εμπορικής απαξίωσης, η ένταση της καταστολής και η αυστηροποίηση των μέτρων προβάλλονται ως «λύσεις» στο πρόβλημα.

Μακριά από την ουσία

Μέτρα σε ανάλογη κατεύθυνση είχαν παρθεί και στο παρελθόν, κάθε άλλο όμως παρά απέτρεψαν τα φαινόμενα βίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων οργανωμένων οπαδών ακόμα και σε τόπους και χρόνους χωρίς αγωνιστική δράση, τις επιθέσεις και συνολικά το γνωστό επικίνδυνο σκηνικό, σε πολλές περιπτώσεις με τραγικά αποτελέσματα.

Η ένταση της καταστολής παρουσιάζεται ως λύση στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα σε ένα ακόμα αθλητικό νομοσχέδιο

Icon

Η ένταση της καταστολής παρουσιάζεται ως λύση στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα σε ένα ακόμα αθλητικό νομοσχέδιο
Το πού πραγματικά βρίσκεται το πρόβλημα φάνηκε για άλλη μια φορά κατά τις πρώτες αγωνιστικές της νέας σεζόν στο πρωτάθλημα της Super League 1. Μιας σεζόν που ξεκίνησε με διάφορες καινοτομίες (π.χ. χρήση του VAR) οι οποίες διαφημίστηκαν από πρώην και νυν αρμόδιους και ποδοσφαιρικούς φορείς ως πανάκεια, στην πράξη όμως για άλλη μια φορά δεν έχουν λείψει ούτε η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος ούτε οι κόντρες αντίπαλων συμφερόντων.

Την προηγούμενη βδομάδα, μάλιστα, μόλις μία μέρα μετά την κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, μια άλλη σύσκεψη, που αφορούσε τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το VAR στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και με τη συμμετοχή των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, διεξήχθη κάτω από οξυμένο κλίμα και κυριάρχησαν σ' αυτήν οι αλληλοκατηγορίες και η γενικότερη αμφισβήτηση.

Αργότερα, τη βδομάδα που μας πέρασε, ο υφυπουργός Αθλητισμού, με αφορμή καινούργια περιστατικά, μίλησε για τις εμπρηστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις (είτε μεμονωμένων παραγόντων είτε των ΠΑΕ) που «δυναμιτίζουν το κλίμα και συντηρούν την όξυνση», εστιάζοντας όμως - όχι τυχαία - στην «απαξίωση του αθλήματος»: Η μόνιμη επωδός αλλά και έμμεση ομολογία ότι το πρόβλημά τους είναι η εμπορική αξία του «προϊόντος».

Αυτό που δεν μπορούν να κρύψουν είναι ότι η αντιπαράθεση γίνεται για το ποιος θα αποσπάσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από την «πίτα» των κερδών - όχι μόνο αυτών που σχετίζονται με τα πρωτεία στο ποδόσφαιρο. Η μάχη αυτή είναι αδυσώπητη και έχει πολλαπλές συνέπειες, μία από τις οποίες είναι και η βία στα γήπεδα.

H «συνταγή» της περαιτέρω καταστολής

Οσο για το συγκεκριμένο περιεχόμενο του νέου αθλητικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση ΝΔ, αναμένεται να προβλέπει μεταξύ άλλων περισσότερες κάμερες μέσα και έξω από τα γήπεδα και συλλογή στοιχείων για την περαιτέρω επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως έγινε γνωστό μετά την προαναφερθείσα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη («αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων με την κύρωση της σύμβασης Μακόλιν»). Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Αυγενάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν, ορισμένα από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

-- Με εντολή της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής ή του αθλητικού εισαγγελέα δίνεται η δυνατότητα για τη συλλογή και την περαιτέρω επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σε όλους τους χώρους εντός αλλά και πέριξ των εγκαταστάσεων όπου λαμβάνει χώρα το αθλητικό γεγονός, για την αντιμετώπιση πράξεων βίας και ποινικών αδικημάτων.

-- Χρήση οπτικών μέσων. Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού, ώστε να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση δραστών με κάθε πρόσφορο μέσο.

-- Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του εισαγγελέα να επιβάλλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορούμενους έως και τη δίκη τους.

-- Ενεργοποίηση του νόμου περί νόμιμης λειτουργίας λεσχών οργανωμένων φιλάθλων και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων, «για την προστασία του αθλήματος».

-- Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών, ώστε να αντιμετωπίζονται και επεισόδια βίας σε τόπο και χρόνο διαφορετικό από εκείνο της τέλεσης ενός αθλητικού γεγονότος αλλά με σαφή αθλητική αναφορά.

-- Ενίσχυση των ελέγχων των εισιτηρίων, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος εισιτηρίου που επιθυμεί να εισέλθει σε αθλητική συνάντηση ταυτοποιείται με το αναγραφόμενο στο εισιτήριο ονοματεπώνυμο. Στην περίπτωση που κατά τον διενεργούμενο έλεγχο διαπιστώνεται η κατοχή μη ονομαστικού εισιτηρίου ή εισιτηρίου επί του οποίου το αναγραφόμενο ονοματεπώνυμο είναι διαφορετικό από αυτό του κατόχου του, θα επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος του νόμιμου κατόχου.

-- Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ