Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΦΩΤΟ

Στις 16 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την απώλεια του συντρόφου μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΖΕΡΒΟΥ. Γεννήθηκε στην Περαχώρα Κορινθίας το 1924. Η οικογένειά του είχε προσφορά κατά την περίοδο της Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Ολη του η ζωή ήταν συνδεδεμένη με τους αγώνες του λαού μας και το λαϊκό κίνημα, δίνοντας τη μάχη από όποιο μετερίζι και αν του ανατέθηκε. Ανέλαβε χρεώσεις στα κομματικά όργανα του νομού και συγχρόνως ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Σωματείο Οικοδόμων, διατελώντας πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Λουτρακίου - Περαχώρας, στο Σωματείο Συνταξιούχων και στο Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Παρ' όλες τις διώξεις και τις φυλακίσεις (Γυάρο, Ακροναυπλία, Κέρκυρα, Πάτρα) δεν λύγισε λεπτό. Τίμησε με συνέπεια για 74 χρόνια την ιδιότητά του ως μέλους του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία του πνοή, αποτελώντας παράδειγμα ήθους, αυταπάρνησης και κομμουνιστικής στάσης ζωής.

Θα μας συντροφεύεις στους μικρούς και στους μεγάλους μας αγώνες, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Στη μνήμη του η κόρη του Κατερίνα και η σύζυγός του Μαρίκα προσφέρουν μέσω της ΚΟΒ Εξαρχείων 50 ευρώ για την ανέγερση του μνημείου στη Γυάρο και 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δ. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ, που πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή, τα αδέρφια του Κωνσταντούλα Μπουντόλου, Δροσούλα Βουλδή, Ντίνος Μανταλόβας και ο ανιψιός του Κωνσταντίνος Μπουντόλος προσφέρουν στο Κόμμα και τον «Ριζοσπάστη» για την ενίσχυσή τους 400 ευρώ.

ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 4 Απρίλη 2019 «έφυγε» από τη ζωή ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, με καταγωγή από το Κεντρικό Αρτας, σε ηλικία 90 χρόνων. Αετόπουλο στην Κατοχή, σύνδεσμος στον Δημοκρατικό Στρατό, εξόριστος στη χούντα του '67. Πιστός έως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του, μέσω της ΚΟΒ Φιλιππιάδας, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ που τόσο αγάπησε και πίστεψε.

***

ΦΩΤΟ 2

Στους σεβαστούς και αγαπημένους συντρόφους και φίλους ΑΝΤΩΝΗ και ΜΠΕΤΥ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ. Στην αιώνια και άσβεστη μνήμη τους προσφέρω στο τιμημένο μας κόμμα, το αθάνατο ΚΚΕ, 50 ευρώ για την ενίσχυσή του, για τον αγώνα που κάνει εναντίον του αδίστακτου καπιταλισμού.

Η σ. Ελπίδα Κακαβούλη - Παπαδημητρίου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου και πατέρα ΜΠΑΜΠΗ ΚΟΒΑΝΗ προσφέρουμε, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Αγίων Αναργύρων, το ποσό των 200 ευρώ και τον ευχαριστούμε που υπήρξε στη ζωή μας.

Η συντρόφισσά του Ελένη

Τα παιδιά του Παναγιώτης, Τζουλιάνα, Μιχάλης

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας συγγενή ΜΠΑΜΠΗ ΚΟΒΑΝΗ προσφέρουμε στην Κομματική Οργάνωση Αγίων Αναργύρων 50 ευρώ και του υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον αγώνα του ΚΚΕ και να παίρνουμε τον «Ριζοσπάστη» κάθε Κυριακή.

ΜΠΕΤΥ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ
ΜΠΕΤΥ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ
Οικογένεια Κοντοσταυλάκη

  • Στη μνήμη του αγαπημένου ΜΠΑΜΠΗ ΚΟΒΑΝΗ προσφέρω το ποσό των 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αγίων Αναργύρων και του υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω τον δρόμο που μου χάραξε.

Καλοιμώρου Κατερίνα

  • Και συ ταξιδεύεις σύντροφε... Στη μνήμη του ΜΠΑΜΠΗ ΚΟΒΑΝΗ προσφέρω στο Κόμμα 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου.

σ. ΑΝ. - ΑΔ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 28 του Σεπτέμβρη γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο του συντρόφου ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΩΤΗΡΗ, από το Καστράκι, που «έφυγε» από κοντά μας την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018. Η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Καλαμπάκας για ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 20 Σεπτέμβρη 2018 «έφυγε» από κοντά μας η πολυαγαπημένη μας ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ (φωτ.). Στοργική κι ακούραστη, άνθρωπος του χρέους και της προσφοράς. Στάθηκε δίπλα στους πολλούς και δύσκολους αγώνες που έδωσαν τα αδέλφια της, ΜΑΝΩΛΗΣ - ΜΑΝΟΥΣΟΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ, την περίοδο του ένοπλου αγώνα, μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Πιστή στα ιδανικά του Κόμματος, στηρίζοντάς το με κάθε μέσο. Σύντροφος και συνοδοιπόρος της ζωής της ο καθημερινός «Ριζοσπάστης».

Στη μνήμη της ο αδελφός της Γιώργος Φραντζεσκάκης προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Β' Διαμερίσματος Πειραιά.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από δύο μήνες «έφυγε» από τη ζωή ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ. Αντί μνημοσύνου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, στο κόμμα που ήταν πιστός έως το τέλος της ζωής του, 600 ευρώ μέσω της Οργάνωσης Ελληνικού.

Κώστας, Σταύρος, Σούλα Τριανταφυλλίδη

***

ΦΩΤΟ

Οι ΚΟΒ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ προσφέρουν 370 ευρώ στη μνήμη του συντρόφου μας ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΒΡΑΝΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη. Ο Σπύρος Λαβράνος γεννήθηκε το 1936 στη Λευκάδα. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαϊδαρίου. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1982 και παρέμεινε πιστός στο Κόμμα έως το τέλος της ζωής του, με καθημερινό του σύντροφο τον «Ριζοσπάστη».

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΕΡΒΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΕΡΒΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 17/10/2019 κλείνουν 18 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΟΥΠΟΥΛΑ - ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ.

Γεννήθηκε στο χωριό Λούπεδα Ανατολικής Θράκης. Το 1941 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Μπουρσούκη, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Ο Κωνσταντίνος Μπουρσούκης εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ, έγινε μέλος του ΚΚΕ, πολέμησε ως μαχητής του ΔΣΕ. Η Βασιλική, κυνηγημένη από το παρακράτος, αναγκάστηκε να βγει στο βουνό. Εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Τζένας, τελείωσε την Υγειονομική Σχολή, έγινε νοσοκόμα και αργότερα ονομάστηκε Αξιωματικός του ΔΣΕ. Εζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε και συνταξιοδοτήθηκε. Επαναπατρίστηκε το 1981 και εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη της και στη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία, η κόρη της Μαρία, ο εγγονός της Κωνσταντίνος και ο γαμπρός της Χρήστος προσφέρουν 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤΟ

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1923 στον Κολωνό. Από το 1934 κατοικούσε στο Περιστέρι. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό. Η φτώχεια τού έκοψε το δρόμο να συνεχίσει. Ο πόλεμος και η πείνα στις αρχές του 1942 τον βρήκαν εργάτη στο ανθρακωρυχείο στο Περιστέρι. Μέσα στις στοές αγωνιζόταν για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Αρχές του 1944, κινδυνεύοντας να πιαστεί, βγαίνει στην παρανομία. Την ίδια χρονιά, τον Ιούνη, ο κλοιός γύρω του γίνεται πιο ασφυκτικός και η Οργάνωση τον μεταφέρει σε άλλες συνοικίες, Αγία Βαρβάρα και Χαϊδάρι. Εκεί συνεχίζει τον αγώνα, επικεφαλής του 2ου λόχου του εφεδρικού ΕΛΑΣ, ενάντια στους Γερμανούς και τους δοσίλογους. Το 1944 οι Γερμανοί ανατινάζουν το σπίτι του και η οικογένειά του γλιτώνει την τελευταία στιγμή. Τον Απρίλη του 1945 συλλαμβάνεται και βασανίζεται άγρια από τους συνεργάτες των Γερμανών στην ασφάλεια, από τον Ρακιτζή. Με σκηνοθετημένες κατηγορίες καταδικάζεται σε 19 χρόνια φυλακή και πέρασε σχεδόν από όλες τις φυλακές της χώρας.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Απεβίωσε σε ηλικία 95 χρόνων. Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ζωής.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μου θείων ΑΝΔΡΕΑ (φωτ.) και ΕΛΕΝΗΣ ΓΚΕΜΟΥ (φωτ.) και της μπαμπα ΡΙΝΑΣ, από το Νεστόριο Καστοριάς, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων.

Θα τους θυμάμαι πάντα με πολλή αγάπη και σεβασμό γιατί στα χρόνια του Εμφυλίου, όταν το 1947 έμεινα μόνη μου (ο πατέρας μου ήταν ήδη μαχητής του ΔΣΕ και η μητέρα μου μαζί με τον μεγαλύτερό μου αδερφό βγήκαν κι αυτοί στο βουνό για να αποφύγουν την εξορία), τότε με πήραν στο σπίτι τους, με προστάτευσαν, με φρόντισαν, μ' αγάπησαν σαν παιδί τους, και το 1948 με βοήθησαν να φύγω, μαζί με άλλα παιδιά από το χωριό μας, για τις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες.

Αλεξάνδρα Οικονόμου - Καραπάντου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΕΡΔΕΜΠΕ, εμείς, η οικογένειά του, οι φίλοι του, οι σύντροφοί του, όσοι στη μνήμη του συνδράμαμε, μέσα απ' τη ΜΚΕ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΕΡΔΕΜΠΕΣ» στην παραγωγή των γνωστών ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» και «LUDLOW - Οι Ελληνες στους αγώνες του άνθρακα», προσφέρουμε ως δεύτερη δόση 2.000 ευρώ για την ανέγερση των μνημείων σε Γυάρο και Μακρόνησο.

Σ.Μ.

Γ.Μ.

Σ.Π.

***

Την Παρασκευή 13/9/2019 «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΝΕΖΗΣ. Γεννήθηκε πριν από 58 χρόνια στο Περιγιάλι. Παιδί αγροτικής οικογένειας, μπήκε από μικρός στη βιοπάλη. Πέρασε από τους πρώτους στη Νομική Σχολή της Αθήνας και αποφοίτησε ως αριστούχος.

Από τα νεανικά του χρόνια ένιωσε την κοινωνική, την ταξική αδικία κι εντάχτηκε στον αγώνα για την κατάργησή της μέσα από το φοιτητικό κίνημα της εποχής. Μέχρι το θάνατό του δεν έπαψε στιγμή να δίνει αγόγγυστα και ανιδιοτελώς δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης του λαού μας.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ
Ηταν «παρών» όπου τον χρειάστηκε το Κόμμα, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, αλλά και στην αφανή δουλειά για την οργάνωσή τους, μαζί με την σύντροφο και τα παιδιά του. Το σπίτι και το γραφείο του πολλές φορές ήταν η «βάση» για συναντήσεις, συσκέψεις, συζητήσεις συντρόφων και φίλων του Κόμματος.

Η ΚΟΒ Κιάτου, μέλος της οποίας ήταν, σύντροφοι, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ προσφέρουν στη μνήμη του το ποσό των 480 ευρώ.


ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΒΑΝΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΒΑΝΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΕΡΔΕΜΠΕΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΕΡΔΕΜΠΕΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΕΜΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΕΜΟΣ

ΕΛΕΝΗ ΓΚΕΜΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΓΚΕΜΟΥ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ