Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Συναίνεση στις κυβερνητικές προτεραιότητες

Από την κινητοποίηση των φοιτητών στη Σύνοδο
Από την κινητοποίηση των φοιτητών στη Σύνοδο
Σε «θερμό κλίμα», η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνήλθε εκτάκτως το Σάββατο σε ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, συζήτησαν και συμφώνησαν για την επιτάχυνση μιας σειράς αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στη Σύνοδο ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση διατάξεων για την απλοποίηση διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), απ' όπου περνάει όλη η ιδιωτική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, και για την απλοποίηση διαχείρισης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, απ' όπου επίσης αντλούν πόρους τα ιδρύματα από τα δίδακτρα με τα οποία επιβαρύνουν τους φοιτητές. Ακόμα, ανακοινώθηκε άμεση χρηματοδότηση με 12,4 εκατομμύρια ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019, που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες των ιδρυμάτων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε η παράταση της δυνατότητας χρηματοδότησης - δανειοδότησης των ιδρυμάτων από τον Ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας έφερε στις «βαλίτσες» της από τις ΗΠΑ προτάσεις για προώθηση δράσεων συνεργασίας των ελληνικών ιδρυμάτων με πανεπιστήμια της Αμερικής, κάτι που επικρότησε η Σύνοδος. Η Σύνοδος, επίσης, έδωσε «πράσινο φως» σε μια σειρά κυβερνητικές προτεραιότητες, όπως την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων, την ανάπτυξη ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στα οποία προβλέπονται δίδακτρα, καθώς και την απλοποίηση της διαχείρισης των μεταπτυχιακών, που επίσης στην πλειοψηφία τους είναι με δίδακτρα...

Μαχητική φοιτητική κινητοποίηση

Στη Σύνοδο, έκαναν μαχητική κινητοποίηση φοιτητικοί σύλλογοι και εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε ΔΣ σχολών της Αθήνας, που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που απέναντί τους βρήκαν δυνάμεις καταστολής. Το ΜΑΣ καταγγέλλει τη στάση αυτή κυβέρνησης και πρυτάνεων, σημειώνοντας πως «αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να σαρώσει ό,τι δικαίωμα δεν πρόλαβε να αποτελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την προσπάθεια έχει πολύτιμους βοηθούς τις πρυτανικές αρχές που αποδεικνύονται οι καλύτεροι υπηρέτες τόσο του αντιλαϊκού της έργου, όσο και της προσπάθειας καταστολής των αγώνων μας μέσα στις σχολές».

Οι φοιτητές τελικά κατάφεραν να θέσουν στη Σύνοδο τα αιτήματά τους, που ήταν τα εξής:

  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών για να δοθεί τώρα λύση στα προβλήματα των φοιτητών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, που κυριολεκτικά υπολειτουργεί λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές και εργαστηριακό προσωπικό.
  • Να λυθούν τώρα βασικά ζητήματα για τη λειτουργία των νέων τμημάτων που ιδρύθηκαν φέτος, με πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, επίλυση στοιχειωδών ζητημάτων λειτουργίας, όπως το ωρολόγιο πρόγραμμα κ.λπ., που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα.
  • Να ανεγερθούν νέες εστίες στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι με ΣΔΙΤ, γιατί μόνο το 9% παίρνει θέση στην εστία, την ίδια στιγμή που τα νοίκια στις συνοικίες της Αθήνας είναι στα ύψη.
  • Να μην υπάρξει ούτε σκέψη για τη διαγραφή φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το λεγόμενο ν+2, καθώς πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και να τα βγάλουν πέρα, την ίδια ώρα που όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές.
  • Να δεσμευτούν οι πρυτανικές αρχές ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο για το άσυλο, θα καταγγείλουν την προσπάθεια νομιμοποίησης της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές, όπως συνέβη πρόσφατα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Απέναντι σε αυτά το ΜΑΣ σημειώνει: «Η στάση του σώματος της Συνόδου ήταν προκλητική! Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω ζητήματα, φέρνοντας νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματά μας, η Σύνοδος, σε μια φτηνή προσπάθεια να κοροϊδέψει τους φοιτητές, αρνήθηκε να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά μας, γιατί "δεν έχουν τεθεί ακόμα από το υπουργείο και άρα δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε". Θα μας βρουν μπροστά τους! Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση θα μείνει στα χαρτιά!», δηλώνει το ΜΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ