Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΕΝΓΕ
Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί, καμία απόλυση!

Με συνοπτικές διαδικασίες, 1.100 γιατροί οδηγούνται στην έξοδο το επόμενο διάστημα, με τραγικές συνέπειες για τα νοσοκομεία

Για μία ακόμα φορά, επικουρικοί γιατροί δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για ολόκληρους μήνες μισθό και εφημερίες. Το θέμα αναδεικνύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αναφέροντας ενδεικτικές περιπτώσεις, όπως αυτή ενός επικουρικού γυναικολόγου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής που δεν πληρώνεται το μισθό του και τις εφημερίες του από τον Γενάρη, ενώ στο Διδυμότειχο ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 4 μήνες.

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και ευρωενωσιακές Οδηγίες, έκρινε ότι οι συμβάσεις των συναδέλφων είναι παράνομες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι απλήρωτοι, αλλά να βρίσκονται και στα πρόθυρα της απόλυσης, αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ρητά ότι "οι συμβάσεις των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες είναι παράνομες"», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Η σχετική απόφαση αφορά το σύνολο των επικουρικών γιατρών των οποίων οι συμβάσεις υπερβαίνουν το 24μηνο, που σημαίνει ότι 1.100 γιατροί απολύονται, τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο, αφού σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί είναι οι μοναδικοί γιατροί που υπηρετούν.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, στο Νοσοκομείο Σερρών υπηρετούν ένας ογκολόγος και ένας παθολόγος, οι οποίοι θα απολυθούν αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην αντίστοιχη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχει άλλος και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες για να προσληφθούν οι γιατροί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τουλάχιστον τρεις μήνες τα ογκολογικά περιστατικά του νομού Σερρών δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Νοσοκομείο Σερρών.

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «αυτά είναι τα τραγικά αδιέξοδα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ) που αρνήθηκαν να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικοί φορείς του Δημοσίου, ανάμεσά τους και η ΟΕΝΓΕ, για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Που διατηρούν άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει απλήρωτους για μήνες τους συναδέλφους. Που απολύει γιατρούς την ώρα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας μετρούν χιλιάδες κενά. Που στέλνει στην ανεργία, στερεί από τους ασθενείς και αχρηστεύει έμπειρο και αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό».

Η Ομοσπονδία απαιτεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

  • Να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί γιατροί. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σύμφωνα με τις ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ