Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Τιμά τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

Κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις με ομιλία του δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη

Από το δρώμενο που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο «Achaia Clauss»
Από το δρώμενο που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο «Achaia Clauss»
Με ομιλία του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, σήμερα Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Γεωργίου, κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου, για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Θα πραγματοποιηθεί και παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα και τη Λαϊκή του Ορχήστρα. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Αίγλη». Επίσης, σήμερα στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στη Μητρόπολη Πατρών και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στα Ψηλά Αλώνια, τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της αντίστασης, και ομιλία της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας Γεροπαναγιώτη - Θεοδωρακοπούλου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη το απόγευμα στο χώρο της «Achaia Clauss», μέσα από δρώμενο που επιμελήθηκε το Χορευτικό Τμήμα και παρουσίαζε το χρονικό της απελευθέρωσης της πόλης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του κουιντέτου εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου, που παρουσίασε τους 5 ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, καθώς και με προβολή βίντεο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πέτρος Βάης, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό απελευθέρωσης της Πάτρας και τα μηνύματα που απορρέουν από αυτό, μηνύματα που - όπως τόνισε - είναι πάντα επίκαιρα και τα οποία φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

«Θυμόμαστε την απελευθέρωση της πόλης μας από τους Γερμανούς κατακτητές την 4η Οκτώβρη 1944, τη μάχη της Πάτρας. Την Ιστορία που έγινε συνειδητή προσπάθεια να κρυφτεί και να ξεχαστεί. Που δεν την θυμόνταν η πολιτεία και η πόλη, που δεν μπήκε ποτέ στα σχολικά βιβλία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Αναδείξαμε αυτόν τον χώρο του "Clauss", όπως και άλλα σημεία της πόλης, γιατί δεν μπορούμε να περνάμε αδιάφορα από τόπους αγώνων και θυσιών, γιατί εδώ την παραμονή ήταν το στρατηγείο της τελικής επίθεσης, γιατί εκεί έπεσε ο λοχίας του ΕΛΑΣ Γ. Ράμμος και στον άλλο δρόμο ο ΕΠΟΝίτης Ορέστης Βασιλακόπουλος, 18 ετών».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Π. Βάης τόνισε: «Τιμάμε τους αγωνιστές της αντίστασης και της απελευθέρωσης της Πάτρας, στηριγμένοι στην ιστορική αλήθεια και έχοντας διδαχθεί ότι η αντιμετώπιση του φασισμού και η απομόνωσή του μπορεί να γίνει μόνο από το λαό, σε μια πατρίδα που δεν θα μπει κάτω από ξένη σημαία, που θα ανοίξει τον δικό του δρόμο με τη δική του εξουσία, τη Λαϊκή Εξουσία». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη, καθώς και πλήθος κόσμου.

Χτες Πέμπτη στην αίθουσα «Αίγλη» προβλήθηκε η τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Το τελευταίο σημείωμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ