Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό

Μείωση των εισιτηρίων 25% - 30%, μετά τις 11 Σεπτέμβρη, εκτιμούν οι τουριστικοί πράκτορες

Τις κρατήσεις από τις υπερπόντιες χώρες αφορούν οι ακυρώσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, συγκεκριμένα μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, ενώ έχουν σταματήσει οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στον εισερχόμενο τουρισμό αναψυχής. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανέφεραν χτες οι Ελληνες τουριστικοί πράκτορες στην ετήσια συνάντηση των μελών της Ενωσης των Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και οργανωτών Ταξιδίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των τουρ οπερέιτορ ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις από υπερπόντιες χώρες, ενώ εκτιμούν ότι η μείωση των εισερχομένων εισιτηρίων κινείται στο 25% - 30%. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι έχουν σταματήσει οι πληρωμές των προκαταβολών και παρουσιάζεται επιβράδυνση στις προκρατήσεις για το 2002, ενώ ασκείται πίεση για επαναδιαπραγμάτευση των τιμών. Σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν ακυρωθεί συνέδρια, ταξίδια κινήτρων και κρουαζιέρες κυρίως από τη Βόρειο και Νότιο Αμερική και την Ασία.

Από τις άλλες χώρες, τα μεγαλύτερα ποσοστά ακυρώσεων παρουσιάζουν η Δανία, η Ιταλία, η Νορβηγία η Ισπανία και η Ρουμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των «μέτρων» για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την «παγκόσμια κρίση στην τουριστική βιομηχανία», όπως χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος οι τουριστικοί πράκτορες, προωθείται και με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, η δημιουργία ταμείου αρωγής πελατών - επιβατών για περιπτώσεις πτωχεύσεων αεροπορικών εταιριών. Το ταμείο αυτό, τα έσοδα του οποίου θα προέλθουν από «ειδικό τέλος επί του ναύλου» που θα πληρώνουν οι επιβάτες των αεροπορικών εταιριών, ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως προκύπτει από την εξήγηση που δίνουν οι τουρ οπερέιτορ, θα... στηρίζει τις αεροπορικές εταιρίες! Για το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ