Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Να ανακληθούν οι απολύσεις 20 εργαζομένων στην καθαριότητα

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την ανάκληση των απολύσεων 20 εργαζομένων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Νίκαιας απαίτησε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου και η οποία συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, με την κυβέρνηση να απορρίπτει κυνικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι απολυμένοι είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι, με προϋπηρεσία από οκτώ μήνες έως τρία χρόνια στο νοσοκομείο. Βρέθηκαν στην ανεργία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που προκηρύχθηκε για θέσεις εργασίας με ατομικές συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου για δύο χρόνια, για την κάλυψη των αναγκών της καθαριότητας του νοσοκομείου.

Οπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, οι 20 εργαζόμενοι απολύθηκαν παρά την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου αλλά και το αίτημα του υποδιοικητή του να παραμείνουν, ενώ είχαν υπάρξει και σχετικές διαβεβαιώσεις «από τη διοίκηση και από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου» ότι δεν θα απολυθούν, τελικά όμως έγινε το αντίθετο.

«Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ. «Δεκάδες εργαζόμενοι έχουν πεταχτεί στο δρόμο, επειδή και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει τη στρατηγική της ΕΕ για την ανακύκλωση της ανεργίας και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

Επισημαίνοντας μία ακόμα σοβαρή παράμετρο, η Δ. Μανωλάκου εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και το ρόλο που έχει παίξει η μερική απασχόληση στον τομέα αυτό. Οπως τόνισε, το θέμα της καθαριότητας στα νοσοκομεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με συμβάσεις δύο ή οκτώ μηνών, όταν χρειάζεται εμπειρία και γνώση, επομένως απαιτείται μόνιμη και σταθερή εργασία.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι... δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για «νόμιμη διαδικασία» που αφορά «λήξη συμβάσεων» και ότι «οι 20 έμειναν εκτός των επιτυχόντων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό», επομένως «δεν νομίζω ότι μπορούμε ως υπουργείο Υγείας να παρακάμψουμε νόμιμες διαδικασίες και βεβαίως το ΑΣΕΠ».

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι οι ίδιες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στους τομείς φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης κ.λπ. στα νοσοκομεία «είναι μορφές που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους πολύ στεγνά και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», με τον υφυπουργό βέβαια να αποφεύγει να δώσει απάντηση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίπλα στους συμβασιούχους που παλεύουν για να μην απολυθούν (2018-06-21 00:00:00.0)
Μόνιμη δουλειά με δικαιώματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι (2017-09-14 00:00:00.0)
Αγωνιστική παρέμβαση για τις εργολαβικές καθαρίστριες (2017-03-11 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά (2017-02-17 00:00:00.0)
Ο Δήμος Περάματος απέλυσε τις καθαρίστριες σχολείων (2015-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ